Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudia sa trávia metanolom vo viere, že alkohol zabíja koronavírus
Zdielať na
Noviny.sk

Ľudia sa trávia metanolom vo viere, že alkohol zabíja koronavírus

Nebezpečné falošné správy o tom, že alkohol chráni pred novým koronavírusom, stáli v Iráne život už takmer tristo ľudí. Vyše tisíc ďalších podľa tamojších médií ochorelo po požití metanolu. "Vírus sa šíri a ľudia umierajú a myslím, že si neuvedomujú, že existujú aj iné nebezpečenstvá. Ak to budú ďalej piť, otrávi sa viac ľudí," skonštatoval klinický toxikológ Knut Erik Hovda, ktorý sa v Osle venuje otravám metanolom.

Pitie alkoholu je v Iráne zakázané a tak sa ľudia spoliehajú na pašerákov, ktorí často predávajú metanol a vydávajú ho za pitný. Otravy metanolom tak mali obete už aj pred rozšírením koronavírusu. Podľa istej univerzitnej štúdie sa v krajine len počas septembra a októbra 2018 otrávilo metanolom 768 ľudí a 76 zomrelo.

Na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, v súčasnosti neexistuje liek a vedci na celom svete pracujú na nájdení efektívneho liečiva a vakcíny.

Správy, ktoré sa šíria po iránskych sociálnych médiách, však na základe bulvárnych článkov zo začiatku februára tvrdia, že istý britský učiteľ a ďalší ľudia sa vyliečili s pomocou whiskey a medu. To, v kombinácii s používaním dezinfekčných prostriedkov na ruky s obsahom alkoholu, mnohých viedlo k mylnému presvedčeniu, že pitie silného alkoholu zabije vírus v ich telách. "Šíria sa klebety, že alkohol dokáže vyčistiť a dezinfikovať tráviaci systém," vysvetlil doktor Javad Amini Saman z mesta Kermanšah, kde už hospitalizovali desiatky ľudí.

Irán patrí ku krajinám, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla najhoršie. Dosiaľ potvrdili vyše 29-tisíc prípadov nákazy a vyše 2 200 úmrtí. Medzinárodní experti sa však obávajú, že vláda, ktorá v počiatkoch epidémiu zľahčovala, počty umelo znižuje.

Najčítanejšie