Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
PELLEGRINI: Slovensko bude veľmi dôsledne chrániť východnú schengenskú hranicu
Zdielať na
Noviny.sk

PELLEGRINI: Slovensko bude veľmi dôsledne chrániť východnú schengenskú hranicu

PRAHA - Slovensko bude podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) veľmi dôsledne chrániť východnú schengenskú hranicu smerom na Ukrajinu. Budeme podľa neho tiež pripravení vyslať policajtov, aby sme pomohli chrániť maďarskú južnú schengenskú hranicu. „Naďalej trvá tvrdý postoj Slovenska, že nikdy nebude súhlasiť s prerozdeľovaním migrantov. Je však pripravené participovať na projektoch a prejaviť mieru solidarity," uviedol na tlačovej konferencii po summite predsedov vlád krajín V4 v pražskej Strakovej akadémii.

Ako konštatoval Pellegrini, keď na Slovensku prebiehala volebná kampaň, boli kritizovaní, že otvárajú tému migrácie a zneužívajú ju na volebnú kampaň. „Dnes čelíme možnej hrozbe, počet migrrantov narastá a bude narastať. Predstavuje vážne bezpečnostné riziko nielen pre Grécko," dodal.


Situácia s nelegálnou migráciou je podľa predsedu vlády Českej republiky Andreja Babiša skutočne vážna. „Chceme urobiť všetko pre to, aby sa neopakovala situácia z roku 2015. Ako V4 sme hovorili, ako zastaviť nelegálnu migráciu a bojovať proti pašerákom," konštatoval. Dodal, že predsedovia vlád V4 oceňujú kroky Grécka pri ochrane vonkajších hraníc. „Sme pripravení pomáhať, vyslať pomoc, uvidíme, s čím naše ministri vnútra prídu," dodal.

Predsedovia vlád sa na samite zaoberali aj viacročným finančným rámcom Európskej únie. Predseda českej vlády uviedol, že v súvislosti s viacročným finančným rámcom sa čaká, že predseda Európskej rady a predsedkyňa Európskej komisie vyjednajú výšku príspevku čistých platcov a problematiku rabatu. Hlavná téma Európskej rady je však podľa neho situácia ohľadom migrácie a Turecka a riešenie migračnej krízy. Babiš taktiež ocenil. že sa transformovala Skupina priateľov kohézie na Skupinu ambicióznej Európy, 17 členov členských štátov má podľa neho jasnú predstavu, akým spôsobom riešiť ich finančný rámec.


Predseda vlády Poľska Mateusz Morawiecki informoval, že V4 v posledných rokoch vo vzťahu k problému migrácie hovorí jazykom, ktorým už hovorí aj Grécko. „Je potrebné chrániť vonkajšie hranice, to sme od začiatku zdôrazňovali, aby nikto a už vôbec nie pašeráci ľudí, neboli tým, kto tento proces riadi. Sme pripravení poskytnúť pomoc," konštatoval. Ako dodal k rozpočtu, vytvorila sa Skupina ambicióznej Európy a tá si vyžaduje ambiciózny rozpočet.

Premiér Pellegrini po samite zároveň poďakoval premiérom V4 za nadštandardnú spoluprácu a priateľstvo. Osobné vzťahy podľa neho prispievali k tomu, že rokovania prebiehali dynamicky a želá si, aby Slovensko pokračovalo v tomto trende v nadštandardných vzťahov s krajinami V4.

Najčítanejšie