Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obchodným reťazcom rastú pre koronavírus tržby ako počas vianočných sviatkov
Zdielať na
Noviny.sk

Obchodným reťazcom rastú pre koronavírus tržby ako počas vianočných sviatkov

BRATISLAVA - Obchodným reťazcom na Slovensku rastú pre koronavírus tržby ako počas vianočných sviatkov. V posledných dňoch zaznamenali zvýšenie tržieb v niekoľkých stovkách percent. Majú pritom dostatok zásob a plynule dopĺňajú pulty. O aktuálnej situácii v utorok rokovali ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) Gabriela Matečná a predstavitelia najväčších potravinových obchodných reťazcov na Slovensku. Stretnutia sa podľa agrorezortu zúčastnili zástupcovia reťazcov Terno, Kraj, Billa, Tesco, LIDL, CBA, Fresh, COOP Jednota a METRO.

„Na možnú situáciu sa treba zodpovedne pripraviť. Prázdne pulty, ktoré sme videli koncom minulého týždňa, sú však neodôvodnené. Všetci predstavitelia slovenských aj zahraničných obchodných reťazcov nás ubezpečili, že majú dostatočné množstvo zásob potravín, úzko komunikujú so svojimi dodávateľmi, plynule dopĺňajú pulty a rastú im tržby na úrovni vianočných sviatkov. Tovar na pultoch sú schopní doplniť v priebehu krátkej doby. Nie je dôvod na paniku,“ upokojuje situáciu Matečná.


Prázdne pulty zaznamenali reťazce takmer výhradne v Bratislave a jej blízkom okolí. V regiónoch išlo iba o ojedinelé prípady v niekoľkých väčších mestách. Vypredávali sa najmä suché potraviny, múka, káva, cestoviny či konzervy. „Zástupcovia reťazcov nás tiež informovali aj o tom, že majú pomerne malé objemy nakupovaných potravín od talianskych dodávateľov, čiže prípadný výpadok dodávok potravín z Talianska by ich ovplyvnil len minimálne a vedeli by ho bez problémov nahradiť,“ doplnil generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský.

Na Slovensku doteraz nebol potvrdený výskyt ochorenia COVID-19 (koronavírus). Podľa posledných údajov bolo negatívne testovaných 195 vzoriek.

Najčítanejšie