Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku klesol druhý mesiac po sebe
Zdielať na
Noviny.sk

Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku klesol druhý mesiac po sebe

BRATISLAVA - Ku koncu januára tohto roka pracovalo na Slovensku takmer 77,8 tisíca cudzincov. Počet cudzincov pracujúcich na Slovensku tak klesol druhý mesiac po sebe. Kým v decembri minulého roka išlo o pokles o 77 osôb, v januári tohto roka pracovalo na Slovensku o 539 cudzincov menej. V auguste až novembri minulého roka pritom cudzincov pracujúcich na Slovensku pribúdalo. V auguste vlaňajška išlo o nárast o 444 cudzincov, v septembri počet cudzincov pracujúcich u nás stúpol o 1,1 tisíca, v októbri o 2,4 tisíca a v novembri o 1,4 tisíca. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú naďalej Ukrajinci. V prvom mesiaci tohto roka ich na slovenskom trhu práce ubudlo 312, čím sa celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás znížil na 22,6 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku v minulom mesiaci stúpol o 38 osôb na 13,4 tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 8,4 tisíca, nasledovali Česi s 5,9 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 5,5 tisíca.


Štvrtina cudzincov na Slovensku pracovala ku koncu januára tohto roka v Bratislave. V piatich okresoch hlavného mesta Slovenska bolo totiž zamestnaných 21,1 tisíca cudzincov. Nasleduje okres Trnava, ktorý v rovnakom období zaevidoval 8,8 tisíca zamestnaných cudzincov. Úrad práce v Malackách vykázal 3,6 tisíca pracujúcich občanov pochádzajúcich z iných krajín. Naopak, len osem cudzích štátnych príslušníkov pracovalo na konci januára v okrese Medzilaborce.

Najčítanejšie