Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Voľby sú už za dverami. Mnohí Slováci v zahraničí ale stále nemajú hlasovacie lístky
Zdielať na

Voľby sú už za dverami. Mnohí Slováci v zahraničí ale stále nemajú hlasovacie lístky

BRATISLAVA / Slováci žijúci v zahraničí mohli o možnosť voľby poštou požiadať do 10. januára. Mnohí tak urobili už v novembri či decembri predchádzajúceho roku. Lenže do dnešného dňa ešte nemajú v rukách obálku s hlasovacími lístkami. Voľby sú pritom už doslova za dverami.

O možnosť hlasovať v nadchádzajúcich parlamentných voľbách požiadali desaťtisíce Slovákov, ktorí žijú v rôznych kútoch sveta. "Celkovo požiadalo až 55-tisíc voličov o voľbu poštou," potvrdil Samuel Zubo, predseda OZ Srdcom doma 

Mnohí z nich sa však na sociálnych sieťach sťažujú, že hlasovacie lístky nedostali, prípadne, že ich dostali nekompletné. "Na nás sa obracia množstvo voličov každý deň, sú to desiatky, stovky, možno celkovo už tisícky voličov, ktorí majú problémy pri týchto voľbách do NR," uviedol Samuel Zubo.

"Vplývajú na to faktory, na ktoré nevieme my často vplývať, ide o leteckú prepravu omeškanie pre koronavírus prípadne pre požiare v Austrálii," povedal Petar Lazarov. "Ale sú to aj európske krajiny, do ktorých tie lístky doteraz neboli doručené a to napriek tomu, že žiadosti podávali dokonca v decembri," dodal Samuel Zubo.

Slovák Miro žijúci v New Yorku začal byť znepokojený potom, ako jeho manželke hlasovacie lístky prišli, no jemu ani po viacerých týždňoch nie. "Minulú stredu, 29.1. som poslal prvýkrát email do Ružinova na ministerstvo, došla mi okamžite odpoveď, že lístky boli poslané, ale nemôžu ich poslať ešte raz, kým nevedia, čo sa stalo s originálnymi lístkami... Odvtedy sa nič nedialo," povedal Miro. V stredu (1.2.) dostal správu o tom, že obálka s lístkami by už mala byť neďaleko. "Fyzicky ich stále nemám, do NY prišli 1.2., dnes na distribučné stredisko do Brooklynu, eventuálne by mohli prísť dnes alebo zajtra, ale tiež to nie je isté," dodal Miro. 

Reportér TV JOJ Richard Juriš nedávno navštívil Island a stretol aj s tamojšími Slovákmi, ktorí chcú tiež voliť poštou

V krajine, ktorá zasahuje do severného polárneho kruhu, ľudia si tu tykajú a je tu najstarší parlament na svete, okrem elfov a škriatkov žijú aj Slováci,. Je ich tu približne 400. "Požiadali sme si o voľby viacerí, takisto aj ja, takže očakávame, že za chvíľu prídu obálky. Volíme stadiaľto, z Islandu. Už sme tu 20 rokov," dodali Slováci žijúci na Islande. 

Najčítanejšie