Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vlani bolo v EÚ a vo svete stiahnutých 559 tisíc falošných eurobankoviek
Zdielať na
Noviny.sk

Vlani bolo v EÚ a vo svete stiahnutých 559 tisíc falošných eurobankoviek

BRATISLAVA- V krajinách Európskej únie a v iných častiach sveta bolo vlani z obehu stiahnutých 559 tisíc falošných eurových bankoviek. To podľa údajov Európskej centrálnej banky predstavuje medziročný pokles o 0,7 %. Najčastejšie falšovanými bankovkami boli aj naďalej dvadsaťeurovky a päťdesiateurovky. Spolu predstavovali viac než 70 % celkového počtu falzifikátov.

Pravdepodobnosť prijatia falošnej bankovky je podľa centrálnej banky veľmi nízka. V porovnaní s počtom pravých bankoviek v obehu, ktorý od ich zavedenia neustále rastie, zostáva počet falzifikátov veľmi nízky. V obehu je približne 24 miliárd eurových bankoviek v celkovej hodnote takmer 1,3 bilióna eur.


Z obehu bol stiahnutý vyšší počet falzifikátov nízkej kvality. Vďaka veľmi zlej imitácii ochranných prvkov je všetky z nich možné podľa Európskej centrálnej banky ľahko rozpoznať. "Používanie falošných bankoviek na platby je trestným činom, ktorý môže viesť k trestnému stíhaniu," varuje banka. Ak sa niekomu do rúk dostane podozrivá bankovka, centrálna banka radí porovnať ju so zaručene pravou bankovkou.

Najčítanejšie