Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rakúsko je proti európskym investíciám do jadrovej energie
Zdielať na
Noviny.sk

Rakúsko je proti európskym investíciám do jadrovej energie

Rakúsko je striktne proti tomu, aby Európska únia (EÚ) v rámci podpory prechodu stredoeurópskych krajín z uhoľnej energie, na ktorej sú do veľkej miery závislé, podporovala aj jadrovú energetiku. Vo štvrtok to vyhlásil na stretnutí s premiérmi Českej republiky, Slovenska, Poľska a Maďarska v Prahe staronový rakúsky kancelár Sebastian Kurz. "Pre Rakúsko je dôležité podporovať obnoviteľné zdroje, ale nie jadrovú energetiku," povedal. Práve Poľsko, ktoré je najviac závislé na uhlí, a tiež Česká republika, Slovensko a Maďarsko, ktoré v značnej miere využívajú jadrovú energiu, sú v centre snáh EÚ finančne pomôcť krajinám, pre ktoré je najkomplikovanejšie prejsť na uhlíkovú neutralitu. To je pritom dlhodobým cieľom EÚ a zároveň je to podľa vedcov jediný spôsob, ako zabrániť klimatickej katastrofe.


Stredoeurópske krajiny si prechod k uhlíkovej neutralite spájajú práve s rozširovaním sektora jadrovej energetiky a trvajú na tom aj napriek nesúhlasu Rakúska a niektorých ďalších krajín. "Jadrová energia hrá pre Slovensko dôležitú úlohu," potvrdil na stretnutí v Prahe aj slovenský premiér Peter Pellegrini.

Zástancom jadrovej energetiky je aj český premiér Andrej Babiš. Hoci Kurzovi to priamo do očí až takto nepovedal, nedávno vyhlásil, že jadrová energetika je jediným riešením. "Jadrová energia je čistá energia. Neviem, prečo s tým niektorí ľudia majú problém," povedal koncom decembra.

Konštatovanie, že využívanie jadrovej energie bude súčasťou boja krajín EÚ proti klimatickej kríze, sa dostalo aj do záverov decembrového summitu EÚ, ktorého hlavnou témou boli práve plánované zmeny v európskom hospodárstve, smerujúce k jeho úplnej alebo aspoň takmer úplnej uhlíkovej neutralite do roku 2050.

Podľa výsledného dokumentu si Európska únia "uvedomuje potrebu zaistiť energetickú bezpečnosť členských krajín a rešpektovať ich právo na to, aby si sami zvolili svoj energetický mix a vybrali tie najvhodnejšie technológie". "Niektoré krajiny deklarovali, že ako súčasť ich národného energetického mixu využívajú jadrovú energiu," uvádza sa v dokumente.

S vedomím, že prelomiť hroziace veto stredoeurópskych krajín, ktoré zablokovali dohodu o postupnom prechode na uhlíkovú neutralitu už na júnovom summite, bude nesmierne ťažké, predstavila šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen v decembri takzvaný "Európsky zelený údel". Ide o dohodu, v rámci ktorej chce dať EÚ sto miliárd eur na pomoc tým členským krajinám EÚ, ktoré sú najviac závislé od fosílnych palív.

V téme využívania jadrovej energie majú stredoeurópske štáty prirodzenú podporu Francúzska, ktorého energetika je tiež založená z veľkej časti na jadre. "Jadro je súčasťou plánu. Krajiny, ktoré sú závislé len na uhlí, nebudú schopné prejsť z večera na ráno len na obnoviteľné zdroje," vyhlásil nedávno francúzsky prezident Emmanuel Macron.


Jadrová energetika je súčasťou energetického mixu v 14 z celkového počtu 28 členských krajín EÚ a na celoeurópskej úrovni sa podieľa na výrobe elektriny zhruba tridsiatimi percentami.

Mnohí ekológovia z nej však - napriek jej nesporným výhodám v boji proti znižovaniu emisií - naďalej nie sú nadšení, a upozorňujú na riziko veľkých havárií, aké poznáme z Černobyľu či japonskej Fukušimy.

Najčítanejšie