Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Spoločnosť Ikea vyraďuje od januára plastové výrobky zo svojho sortimentu
Zdielať na
Noviny.sk

Spoločnosť Ikea vyraďuje od januára plastové výrobky zo svojho sortimentu

BRATISLAVA - Spoločnosť IKEA na Slovensku, v Českej republike a v Maďarsku od 1. januára budúceho roka vyraďuje jednorazové plastové výrobky zo svojho sortimentu bytového zariadenia. Zákazníci si už nebudú môcť kúpiť jednorazové plastové výrobky, ako sú slamky do nápojov, taniere, poháre, príbor, miešadlá, vrecká na ľad, vrecia na odpad, plastom poťahované papierové taniere a poháre. Cieľom spoločnosti je prispôsobiť modelu obehového hospodárstva všetky aspekty svojho podnikania a do roku 2030 chcú prejsť na výrobu všetkých výrobkov len z obnoviteľných a recyklovateľných materiálov a podporovať ich opravu, opätovný predaj alebo recykláciu. Informovala o tom v tlačovej správe spoločnosť Ikea.

"Plasty nie sú nevyhnutne zlým materiálom, ak sa používajú opakovane a recyklujú sa na konci životnosti výrobku. Používanie jednorazových výrobkov vedie k neefektívnemu využívaniu prírodných zdrojov a prispieva k rozsiahlemu znečisťovaniu životného prostredia. Chceme inšpirovať našich zákazníkov, umožniť im, aby veci používali opakovane a aby uprednostňovali výrobky vyrobené udržateľným spôsobom, napríklad plastové výrobky vyrobené z recyklovaných PET fliaš. Takýchto výrobkov máme v našom sortimente veľa a v nasledujúcich rokoch plánujeme uvádzať ďalšie,“ uviedol manažér pre trvalo udržateľný rozvoj v Česku, Maďarsku a na Slovensku Vladimir Víšek.


Spoločnosť Ikea uvedie nový sortiment výrobkov na jedno použitie vo všetkých reštauráciách, bistrách a kaviarňach Ikea. Súčasné poháre, príbor, misky, taniere a slamky vymenia za výrobky z udržateľnejších materiálov s tým, že všetok materiál použitý v nových výrobkoch na jedno použitie pochádza z obnoviteľných zdrojov. "Najväčšou výzvou pri odstraňovaní jednorazových plastov z nášho sortimentu výrobkov na jedno použitie je vnútorné poťahovanie pohárov na nápoje. Z bezpečnostných dôvodov musia mať všetky poháre na nápoje z vnútornej strany špeciálnu tenkú vrstvu, ktorá zabráni presakovaniu tekutiny a rozmočeniu papiera. Jediné komerčne dostupné riešenie, ktoré dnes spĺňa túto požiadavku, je založené na plastoch,“ informovala Ikea.

V novom sortimente výrobkov na jedno použitie vymenila spoločnosť Ikea papierové poháre poťahované plastom z prvotných fosílnych materiálov za také, ktoré sú poťahované vrstvou z udržateľnejšieho plastu vyrobeného z cukrovej trstiny, ktorá je obnoviteľným zdrojom. "Aby mali naši zákazníci prístup k pitnej vode, vo všetkých našich obchodných domoch sme namontovali fontánky, z ktorých si môžu zadarmo naplniť svoje znovu použiteľné fľaše vodou. Zároveň hľadáme udržateľnejšie riešenia pre zákazníkov, ktorí si chcú kúpiť fľašu s vodou a zobrať si ju so sebou. Momentálne ju totiž predávame len v PET fľašiach,“ dodáva Víšek.

Najčítanejšie