Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nemecká kancelárka odmieta americké sankcie voči plynovodu Nord Stream 2
Zdielať na
Noviny.sk

Nemecká kancelárka odmieta americké sankcie voči plynovodu Nord Stream 2

Nemecká kancelárka Angela Merkelová kritizovala americké kroky smerujúce k uvaleniu sankcií v súvislosti s novým rusko-nemeckým plynovodom Nord Stream 2. Kancelárka v stredu signalizovala, že chce o tejto téme s Washingtonom diskutovať, ale odmieta odvetné opatrenia. Americká vláda spolu s východoeurópskymi krajinami tvrdí, že Nord Stream 2 zvýši energetickú závislosť Európy od Ruska. Snemovňa reprezentantov Kongresu USA minulý týždeň schválila návrh zákona, ktorého súčasťou sú sankcie voči zahraničným firmám kladúcim pomocou lodí časti plynovodu v Baltskom mori. Senát návrh zákona odsúhlasil v utorok a podpísať ho má prezident Donald Trump.


"Sme proti exteritoriálnym sankciám," povedala Merkelová pred nemeckými poslancami. Poznamenala pritom, že prebiehajú rokovania o novej zmluve o dodávkach plynu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá sa obáva, že bude ako tranzitná krajina poškodená pre výstavbu plynovodu Nord Stream 2. "Tieto rokovania sú relatívne nádejné," dodala kancelárka.

Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, v súvislosti s plynovodom cez Baltské more povedal: "Predpokladáme, že projekt sa dokončí." "Takéto kroky predstavujú priame porušenie medzinárodného práva," povedal Peskov o americkom návrhu zákona obsahujúcom sankcie.

Najčítanejšie