Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Životná úroveň na Slovensku vlani vzrástla na 78 percent priemeru Európskej únie
Zdielať na
Noviny.sk

Životná úroveň na Slovensku vlani vzrástla na 78 percent priemeru Európskej únie

BRATISLAVA - Životná úroveň na Slovensku v roku 2018 vzrástla na 78 % priemeru Európskej únie. Znamená to medziročne zlepšenie o 1,7 percentuálneho bodu (p. b.), keďže HDP v SR vlani vzrástlo o 4,1 % a v EÚ iba o 0,6 %. Do roku 2021 by sa naša životná úroveň mala priblížiť 80-percentnému priemeru EÚ. Informovala o tom v piatok Národná banka Slovenska (NBS) na základe analýzy konvergencie, teda približovaniu sa slovenskej ekonomiky k EÚ.

"Slovensko dobieha EÚ aj v produktivite práce. Tento rok rástla u nás o 1,2 p. b. na 83 % priemeru Európskej únie. Priemer EÚ sa pritom zvýšil o 0,5 %," uviedol hovorca NBS Peter Majer. Zamestnanosť na Slovensku rástla vlani rýchlejšie, ako priemer EÚ. Kým u nás to bolo o 2 %, priemer EÚ je 1,6 %. V tomto roku sa už rast zamestnanosti spomaľuje. Rástla aj priemerná reálna mzda, vlani o 3,6 %, v prvom polroku tohto roka o 5,8 %. "Rastie aj produktivita práce v prepočte na jedného pracovníka. Kým od roku 2015 klesala, v roku 2018 začala opäť stúpať a vrástla na 81,3 % priemeru EÚ," priblížil Majer. Nezamestnanosť na Slovensku na úrovni 6,5 % sa dostala pod priemer EÚ (6,8 %).


Postavenie Slovenska v konkurencieschopnosti sa už niekoľko rokov zhoršuje, čo podľa NBS môže v budúcnosti spomaliť náš rast. V rebríčku kvality podnikateľského prostredia Doing Business SR klesla o tri priečky na 42. miesto. Najlepší sú Nový Zéland, Singapur a Dánsko, Spojené kráľovstvo je na deviatom, Švédsko na dvanástom a Lotyšsko na 14. mieste. Zo štátov V4 je pred SR Česko na 35. a Poľsko na 33. mieste, Maďarsko je na 53. pozícii. Všetky štáty V4 si však pohoršili o tri až šesť miest. V rebríčku globálnej konkurencieschopnosti od Svetového ekonomického fóra je Slovensko na 42. mieste, tu si pohoršilo len o jednu priečku. Česko je 32., Poľsko 37. a Maďarsko 47., no ako jediné si polepšilo o jedno miesto. Na čele tohto rebríčka sú Singapur, Hongkong a USA. Holandsko je na štvrtom a Nemecko na siedmom mieste spomedzi štátov EÚ.

"Slovensku sa síce darí v najdôležitejších ukazovateľoch dobiehať priemer EÚ (HDP, produktivita), no zaostáva v podpore podnikateľského prostredia a reforiem. A to nielen voči štátom EÚ, ale aj regiónu V4," upozornil Majer. Pokračuje znižovanie regionálnych rozdielov v nezamestnanosti a priemernej nominálnej mzde. "Napríklad, rozdiely v nezamestnanosti sú v súčasnosti asi polovičné v porovnaní s obdobím po finančnej kríze a asi tretinové v porovnaní so začiatkom tohto tisícročia. Napriek pokroku v zbližovaní regiónov, v medzinárodnom kontexte patrí Slovensko medzi krajiny s vysokými regionálnymi rozdielmi, a to tak v oblasti trhu práce ako aj HDP na obyvateľa," podotkol Majer.


Zbližovanie sa krajín EÚ sa podľa NBS od krízy výrazne spomalilo. Pred krízou sa rozdiely medzi krajinami znižovali o 3,8 až 4,2 % ročne, kým po kríze je to už iba 2,6 %. Odstránenie polovice rozdielu medzi krajinou a priemerom EÚ trvalo pred krízou 17 až 18 rokov a po kríze až 27,5 roku.

Najčítanejšie