Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jazdná polícia nevznikne, vláda nevie, čo s koňmi
Zdielať na
Noviny.sk

Jazdná polícia nevznikne, vláda nevie, čo s koňmi

BERLÍN - Rakúska prechodná vláda vo štvrtok rozhodla, že zruší plány na zriadenie útvaru jazdnej polície. Šlo o nápad bývalého ministra vnútra Herberta Kickla z nacionalistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorej spoločná vláda s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) padla minulý rok po prevalení sa takzvanej aféry Ibiza. V budúcej vláde už FPÖ s najvyššou pravdepodobnosťou nebude a zriadenie jazdnej polície je tak jedným z nedotiahnutých plánov jej predstaviteľov, ktoré teraz podľa všetkého zapadnú prachom.


Podľa rakúskych médií je najväčším problémom to, že Kickl už pre zamýšľanú jazdnú políciu objednal kone, a súčasná prechodná vláda teraz nevie, čo s nimi. Konkrétne ide o dvanásť koní, ktorým teraz vládni úradníci musia hľadať nový domov. Dva kone, ktoré Rakúsku podaroval maďarský premiér Viktor Orbán, sa podľa dočasného ministra vnútra Wolfganga Peschorna vrátia do Maďarska. Čo bude so zvyšnými desiatimi, to zatiaľ nie je jasné.

Vláda sa podľa Peschorna rozhodla zrušiť plány na zriadenie jazdnej polície po "dôkladnom zhodnotení tejto otázky". Hlavnými dôvodmi, pre ktoré sa rozhodla od projektu upustiť, boli jeho vysoké náklady a nízka efektivita.

Najčítanejšie