Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovensko je v Európe na čele v počte epidémií kliešťovej encefalitídy
Zdielať na
Noviny.sk

Slovensko je v Európe na čele v počte epidémií kliešťovej encefalitídy

BANSKÁ BYSTRICA - Od začiatku roka do 1. októbra bolo na Slovensku hlásených 144 prípadov kliešťovej encefalitídy (KE), pričom v minulom roku ich bolo 156. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, podobne ako minulý rok boli túto sezónu hlásené štyri epidémie tohto ochorenia, čím sme v Európe ďalší rok na čele v počte týchto epidémií. Dôvodom bola konzumácia nepasterizovaného kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Za posledné roky je najvyššia chorobnosť na kliešťovú encefalitídu evidovaná v Žilinskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. „Za ostatné roky pozorujeme nárast výskytu ochorení kliešťovej encefalitídy takmer v celej Európe vrátane Slovenska, ktoré je špecifické každoročným výskytom epidémií kliešťovej encefalitídy. Okrem zaklieštenia môže človek ochorieť konzumáciou infikovaného surového kozieho a ovčieho mlieka, prípadne výrobkov z nich. Je to najmä z dôvodu, že Slováci obľubujú tradičné salašnícke výrobky z ovčieho mlieka. Posledné roky sa propagujú pozitívne účinky nepasterizovaného kozieho mlieka na imunitný systém. Ak však infikované kozie mlieko konzumuje človek so zníženou imunitou, následky môžu byť fatálne. Na Slovensku už bol zaznamenaný takýto prípad,“ uviedla Jana Kerlik z oddelenia epidemiológie banskobystrického RÚVZ.


Pokiaľ sa človek nechce vzdať tradičných slovenských pochúťok či kozieho mlieka a zároveň sa nechce vystavovať riziku ochorenia kliešťovou encefalitídou, odporúčajú odborníci dať sa zaočkovať. Niektoré poisťovne na Slovensku očkovanie proti kliešťovej encefalitíde čiastočne preplácajú. „Zaočkovanosť u nás je nízka, každoročne približne len jedno percento. Pre porovnanie, v susednej Českej republike je to približne 20 až 30 percent a v Rakúsku je zaočkovaných 80 až 90 percent populácie,“ konštatovala hovorkyňa s tým, že Rakúsko v 70. rokoch patrilo ku krajinám s najvyšším počtom ochorení. „Vďaka očkovaniu sa tam podarilo znížiť počet prípadov kliešťovej encefalitídy o 90 percent v porovnaní s obdobím pred vakcináciou,“ dodala Tolnayová s tým, že pravdepodobne vďaka klimatickým zmenám máme zaznamenané prípady kliešťovej encefalitídy z takmer celého roka. Preto je podľa odborníkov s očkovaním možné začať kedykoľvek.

Najčítanejšie