Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
POLITOLÓG: Zotrvanie Glváča na poste podpredsedu parlamentu je výsmechom pre parlamentnú demokraciu, myslí si Eštok
Zdielať na
Noviny.sk

POLITOLÓG: Zotrvanie Glváča na poste podpredsedu parlamentu je výsmechom pre parlamentnú demokraciu, myslí si Eštok

BRATISLAVA - Zotrvanie Martina Glváča na stoličke podpredsedu Národnej rady SR je výsmechom pre parlamentnú demokraciu na Slovensku. Pre agentúru SITA to uviedol politológ z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Gabriel Eštok. Glváčovo ponechanie na straníckych pozíciách zasa považuje za výsmech voličom strany Smer-SD. Odstúpenie z funkcie podpredsedu parlamentu je preto podľa politológa v aktuálnej situácii to najlepšie, čo môže Glváč urobiť, aby ešte mal šancu odísť s akou-takou tvárou. Premiér Peter Pellegrini by k tomu mal podľa politológa zaujať z pozície podpredsedu strany Smer-SD jednoznačný postoj, aj keď v tejto veci považuje za rozhodujúci postoj predsedu strany Roberta Fica.

„Pri pohľade na obdobné situácie v minulosti sa dá predpokladať, že práve odstúpenie pána Glváča bude postup, na ktorom sa stranícke vedenie s pánom Glváčom nakoniec dohodnú. Koniec koncov jeho podpora v samotnej strane už nie je taká silná. V plnom prúde je vnútrostranícky boj o miesto na straníckej kandidátke a smerom k voličom pán Glváč nie je taká výrazná osoba, ktorá by na seba viazala nejakú významnú voličskú podporu,“ priblížil Eštok. Týmto postupom sa zároveň Smer-SD podľa neho dokáže vyhnúť situácii, v ktorej by opozícia získala dostatok podpisov na jeho odvolávanie (opozícia dnes oznámila, že už potrebný počet podpisov vyzbierala, pozn. SITA).


Politológ zdôrazňuje, že hlasy v samotnej strane Smer-SD čoraz častejšie vyjadrujú nespokojnosť so štýlom politiky, ktorú údajná komunikácia rôznych osôb s Marianom K. popisuje. „Proti pánovi Glváčovi sa objavujú aj kritické postoje jeho spolustranníkov, ktorí sa ešte nedávno k tejto veci nevyjadrovali. A nejde len o zákulisné vyjadrenia, ale aj o verejné vyhlásenia jeho kolegov. Už to je výrazný posun od iných podobných káuz,“ dodal Eštok.

Glváč čelí tlaku na odstúpenie od pondelka, keď Denník N napísal, že si mal dohadovať s Marianom K. v aplikácii Threema biznis s pozemkami na Čiernej Vode a taktiež rozoberať, ako sa má rekonštruovať vláda po odchode Roberta Fica z postu predsedu vlády. Fico sa vzdal svojej funkcie po tlaku verejnosti po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice v marci minulého roka. Komunikácia medzi nimi mala prebiehať minimálne od 17. októbra 2017 do 5. mája 2018 a vymeniť si spolu mali najmenej 49 správ. Ďalšiu údajnú komunikáciu Glváča s Marianom K. cez aplikáciu Viber zas zverejnil opozičný politik Igor Matovič (OĽaNO). Glváč odmieta, že by sa dopustil niečoho protizákonného.


Denník N vo štvrtok taktiež napísal, že podľa jeho informácií nebude Glváč na kandidátke Smeru v nadchádzajúcich parlamentných voľbách.

Najčítanejšie