Najväčší podiel zamestnancov v potravinárstve EÚ je na severovýchode Poľska
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Výroba potravín v Európskej únii (EÚ) je najviac koncentrovaná v Mazovskom vojvodstve v Poľsku (14,8 % z celkovej zamestnanosti) a Bretónsku vo Francúzsku (13,8 %). Vyplýva to z údajov za rok 2016, ktoré tento týždeň uverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. V danom roku bola v únii výroba potravín najväčším výrobným odvetvím z hľadiska zamestnanosti EÚ, keďže zamestnávala až 4,3 milióna ľudí. "Mnohé z týchto pracovných miest sa nachádzali vo vidieckych a okrajových regiónoch, pričom sa zdôrazňoval význam výroby potravín ako kľúčového poskytovateľa pracovných príležitostí pre tieto spoločenstvá," konštatoval v analýze Eurostat.
Až štyri regióny na severovýchode Poľska sa zaradili do 24 oblastí s najväčšou koncentráciou pracovnej sily zamestnanej vo výrobe potravín v EÚ. Okrem spomínaného Mazovského vojvodstva (14,8%), to boli aj Podleské vojvodstvo (8,2%), Lubelské vojvodstvo (6,3%) a Varmsko-mazurské vojvodstvo (6,2%). Dva regióny v tomto rebríčku malo Francúzsko. Okrem Bretónska (13,8%) tam patril aj región Pays de la Loire (9,2%) situovaný v západnom Francúzsku s pobrežím v Biskajskom zálive.
Podľa štatistickej klasifikácie ekonomických činností EÚ (NACE) pokrýva výroba potravín celý rad činností od spracovania mäsa po výrobu mlieka, od výroby ovocných a zeleninových nápojov po pekárenské výrobky.