Zatiahnuté
15°
Bratislava
Zina
21.5.2025
Agropotravinárske odvetvie pociťuje odlev pracovníkov, SPPK chce sektor zatraktívniť pre mladých
Zdielať na
Noviny.sk

Agropotravinárske odvetvie pociťuje odlev pracovníkov, SPPK chce sektor zatraktívniť pre mladých

BRATISLAVA - Agropotravinárske odvetvie roky pociťuje odlev pracovníkov. "Tento fakt súvisí s minulosťou - s transformáciou odvetvia, znižovaním jeho výkonnosti a poklesom sebestačnosti, vyľudňovaním vidieka, nástupom nových technológií, pri ktorých odpadla ľudská práca a celkovým nelichotivým spoločenským statusom, ktorý získalo neprávnom," vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Odvetvie zároveň roky pociťuje slabý záujem žiakov o štúdium na stredných odborných školách s poľnohospodárskym a potravinárskym zameraním.

Práve každoročný boj o nových študentov inšpiroval SPPK k organizovaniu novej celoslovenskej súťažno-vzdelávacej aktivity "Podpor svoj odbor". Súťaž je určená pre žiakov 8. a 9. ročníkov všetkých ZŠ a pre stredné odborné školy, na ktorých sa študujú poľnohospodárske a potravinárske odbory.


“Záujem našich poľnohospodárov a potravinárov o vzdelaných mladých ľudí je obrovský. Potrebujú vekovo a vzdelanostne posilniť takmer všetky pracovné pozície - od ošetrovateľov, mechanikov, zamestnancov v mliekarenskom sektore, až po vyučených pekárov,“ dodala Holéciová.

Ako ďalej informovala SPPK, v roku 1989 pracovalo v poľnohospodárstve 360 tisíc osôb. Podľa štatistík zo Zelenej správy bol v roku 2014 počet pracovníkov v poľnohospodárstve na úrovni 51,5 tisíca ľudí. V roku 2017 sa tento počet znížil na 47,7 tisíca. Priemerný vek pracovníkov v poľnohospodárstve dosiahol 44,7 roka, kým v hospodárstve bol 41,2 roku.

V 90. rokoch minulého storočia pracovalo v potravinárstve približne 65 tisíc ľudí. Podľa Štatistického úradu SR sa v roku 2014 tento počet znížil na takmer 29,5 tisíca ľudí. V prvom polroku 2019 to už bolo 32 190 ľudí. Najviac zamestnancov vlani pracovalo v oblasti pekárenskej výroby (8 300), výroby mäsa a mäsových produktov (3 600) a spracovania mlieka (3 200 ľudí). Priemerný vek pracovníkov v potravinárskej výrobe v roku 2016 bol 41,2 roka, čím sa vyrovnal priemeru národného hospodárstva.


Žiaci stredných odborných škôl budú v celoslovenskej súťaži Podpor svoj odbor vytvárať krátke videá o svojich študijných odboroch. Cieľom je pútavým spôsobom študijný odbor predstaviť a zároveň inšpirovať ôsmakov a deviatakov v základných školách, aby si podali prihlášky práve na tie SOŠ, kde sa dajú propagované odbory študovať.

Prvý ročník súťaže odštartuje registráciou pre stredné odborné školy v termíne 15. 9. až 15. 10. 2019 a následne registráciou pre základné školy v termíne 1. 11. až 30. 11. 2019. SPPK vie súťažou Podpor svoj odbor osloviť približne 80 tisíc žiakov 8. a 9. ročníkov základných škôl, ktorí tvoria zhruba 4 200 triednych kolektívov.

Zdielať na

Najčítanejšie