Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Macron kritizuje Brazíliu za postoj k životnému prostrediu, odmieta dohodu o voľnom obchode
Zdielať na
Noviny.sk

Macron kritizuje Brazíliu za postoj k životnému prostrediu, odmieta dohodu o voľnom obchode

PARÍŽ - Francúzsko odmieta dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a skupinou juhoamerických krajín Mercosur. Vyhlásil to v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Za dôvod označil postoj Brazílie, ktorá podľa neho odmieta záväzky v oblasti ochrany životného prostredia. Členmi skupiny Mercosur sú Brazília, Argentína, Paraguaj a Uruguaj.

Macron predtým označil rekordný počet požiarov v Amazonskom pralese za "medzinárodnú krízu", ktorá musí byť v čele agendy summitu krajín G7. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro reagoval obvinením Macrona, že tento problém využíva na politický profit. Výzvy na diskusiu o požiaroch na summite G7 vo francúzskom Biarritzi, kde sa Brazília nezúčastňuje, evokujú "pomýlené koloniálne myslenie", povedal Bolsonaro. Za vysokým počtom požiarov môžu byť podľa brazílskeho prezidenta mimovládne organizácie. Politik v stredu uviedol, že oheň by mohli zakladať neziskové organizácie, ktorým znížili rozpočty, aby "pritiahli pozornosť proti mne, proti vláde Brazílie". Dôkazy, ktoré by podporili jeho tvrdenia, však neposkytol.


Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a blokom Mercosur sa dosiahla koncom júna. Európska komisia (EK) konštatovala, že dohoda je osobitne dôležitá pre priemyselné odvetvia, ako je výroba áut a automobilových dielcov, strojov, chemikálií, farmaceutických produktov a tiež odevov a obuvi. Mercosur dúfa, že bude profitovať z väčšieho exportu poľnohospodárskych produktov, vrátane hovädzieho mäsa, hydiny a cukru. Poľnohospodársky a potravinársky sektor Európskej únie podľa EK tiež smeruje k posilneniu, predovšetkým pokiaľ ide o také produkty, ako je čokoláda, víno a liehoviny.

Najčítanejšie