Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nápis na Soche slobody je iba pre európskych prisťahovalcov
Zdielať na
Noviny.sk

Nápis na Soche slobody je iba pre európskych prisťahovalcov

WASHINGTON - Známy nápis na Soche slobody v New Yorku vítajúci v krajine prisťahovalcov je o "ľuďoch prichádzajúcich z Európy" a Amerika chce prijímať migrantov, "ktorí vedia stáť na vlastných nohách", uviedol to vysoký predstaviteľ administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa. Slová Kena Cuccinelliho z utorka, riaditeľa Úradu pre štátne občianstvo a imigráciu, zazneli deň po tom, ako Trumpova administratíva oznámila, že sa bude snažiť zamietnuť zelené karty (povolenie na prácu v krajine, pozn. SITA) migrantom, ktorí sa usilujú o zdravotnícke služby, potravinové lístky, poukazy na bývanie alebo inú verejnú pomoc.

Tento krok a Cuccinelliho obrana vyvolali protesty zo strany demokratov a obhajcov imigrácie, ktorí tvrdia, že táto politika uprednostňuje bohatších migrantov a znevýhodňuje tých z chudobnejších krajín Latinskej Ameriky a Afriky. "Táto administratíva konečne priznala, čo sme po celý čas vedeli: Myslia si, že Socha slobody sa vzťahuje iba na bielych ľudí," uviedol vo svojom tweete Beto O'Rourke, bývalý zástupca Texasu v Snemovni reprezentantov, ktorý sa momentálne ako kandidát na prezidenta uchádza o nomináciu Demokratickej strany pre tento úrad.


Prezident Trump sa čoraz viac prikláňa k reštriktívnej imigračnej politike, ktorá aktivizuje jeho podporovateľov a pomohla mu vyhrať v roku 2016 prezidentské voľby. Pohŕdavo sa tiež vyjadroval o imigrácii z afrických alebo väčšinovo hispánskych krajín. Mexických imigrantov nazval počas prezidentskej kampane sexuálnymi násilníkmi a kriminálnikmi. Minulý rok v súkromnom rozhovore označil stredoamerické a africké štáty za "špinavé diery" (shithole, pozn. SITA) a navrhol, aby Spojené štáty prijímali viac migrantov z európskych krajín, ako napríklad z Nórska s prevažne belošským obyvateľstvom.

Najčítanejšie