Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obchodníci chcú obmedziť používanie najmenších euromincí
Zdielať na
Noviny.sk

Obchodníci chcú obmedziť používanie najmenších euromincí

BRATISLAVA - Obchodníci volajú po obmedzení používania jedno a dvojcentových euromincí v obchodoch na Slovensku. Tvrdia totiž, že manipulácia a administrácia týchto najmenších euromincí im spôsobuje problémy. Ministerstvo financií však upozorňuje, že zrušenie používania jedno a dvojcentoviek je na rozhodnutí Európskej komisie. Zaokrúhľovanie cien nákupov na päť centov by ich povinnosti prijímať najmenšie euromince nezbavilo.

Zväz obchodu SR vo štvrtok uviedol, že okrem samotnej manipulácie s najmenšími euromincami im ťažkosti spôsobujú najmä vysoké náklady spojené predovšetkým s odovzdávaním mincí do komerčných bánk. „Najvypuklejšie je to v prípade jednocentových mincí, kde odovzdanie 100 kusov mincí býva spoplatnené poplatkom až jedno euro, teda prakticky celou hodnotou vložených mincí,“ konštatoval zväz.


Obchodníci argumentujú, že vo viacerých členských štátoch Európskej únie boli tieto drobné mince vyradené z obehu, čo veľmi prispelo k zjednodušeniu operácií s hotovosťou. „Zväz obchodu SR zároveň navrhuje, aby sa používanie jedno a dvojcentových mincí výhradne obmedzilo aj možnosťou zaokrúhľovať výslednú hodnotu nákupu, nie ceny jednotlivých položiek,“ informuje zväz.

Ministerstvo financií však upozorňuje, že zaokrúhľovaním cien nákupu by sa obchodníci jedno a dvojcentoviek nezbavili, pokiaľ nepadne rozhodnutie o ich zrušení na európskej úrovni. V obehu ich síce vplyvom zavedeného zaokrúhľovania nepoužíva už päť krajín eurozóny, a to Fínsko, Holandsko, Belgicko, Írsko a Taliansko, stále tam však zostávajú zákonným platidlom. „Preto aj cenu zaokrúhlenú na päť centov je možné zaplatiť aj v Holandsku dokonca celú jednocentovými mincami vyrazenými v Nemecku,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva Alexandra Gogová.


Ako dodala, Európska komisia sa otázkou ďalšej existencie najmenších euromincí ako zákonných platidiel v peňažnom obehu zaoberá už od roku 2012. „Nakoľko jednotlivé krajiny nemôžu samostatne rozhodnúť o zrušení platnosti akýchkoľvek nominálnych hodnôt v obehu, k vyradeniu jedno a dvojcentových euromincí zo sústavy zákonných platidiel môže dôjsť až po zanalyzovaní všetkých ekonomických dopadov takéhoto kroku zo strany Európskej únie a následnom schválení príslušnej európskej legislatívy,“ tvrdí.

Najčítanejšie