Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
OSN: Špeciálna spravodajkyňa odporúča vyšetrovanie saudskoarabského princa pre vraždu novinára
Zdielať na
Noviny.sk

OSN: Špeciálna spravodajkyňa odporúča vyšetrovanie saudskoarabského princa pre vraždu novinára

ŽENEVA  - Nezávislá odborníčka na ľudské práva z Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá vyšetruje vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího, v stredu odporučila v tejto súvislosti na základe "dôveryhodných dôkazov" vyšetrovanie možnej roly saudskoarabského korunného princa. V 101-stranovej správe Agnes Callamard vyzýva orgány OSN a generálneho tajomníka organizácie Antónia Guterresa, aby požadovali ďalšie kriminálne vyšetrovanie.

Špeciálna spravodajkyňa poukázala na "extrémnu citlivosť" pri posudzovaní trestnej zodpovednosti korunného princa Muhammada bin Salmána a jeho popredného poradcu Saúda al-Kahtáního, ktorého v súvislosti s Chášakdžím neobvinili. "Neurobili sme žiaden záver o vine. Jediný záver, ku ktorému sme dospeli, je, že existujú dôveryhodné dôkazy, ktoré si zaslúžia ďalšie vyšetrovanie riadnym orgánom o tom, či sa dosiahla hranica trestnej zodpovednosti," cituje jej správu agentúra AP.


Callamard tiež skonštatovala, že nevidí "dôvod, prečo by na korunného princa a jeho majetok nemali uvaliť sankcie", keďže takéto opatrenia použili aj v minulosti v prípadoch, keď ešte nebola dokázaná vina. Zároveň znížila význam zameriavania sa len na jednu osobu a uviedla, že sa zamerala najmä na tých, ktorí mohli zlyhať alebo zneužiť svoje pozície autority.

Chášakdžího, ktorý písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský fundamentalistický režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili 2. októbra na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule. V súvislosti s vraždou súdia v Saudskej Arábii päť ľudí, pričom piati čelia trestu smrti.


Callamard, ktorá začala svoje vyšetrovanie v januári, podotkla, že bolo obmedzené. Na žiadosť vycestovať do Saudskej Arábie nedostala odpoveď. Hoci mala prístup k nahrávke spomínanej vraždy, dostala len 45 minút záznamu z konzulátu z času incidentu. Turecké tajné služby však odkazovali na sedem hodín nahrávok. Menovite však identifikovala 15 podozrivých osôb v danom prípade. Odborníčka tiež uviedla, že dostala informácie o "finančnom balíčku", ktorý ponúkli novinárovým deťom, ale podľa nej je otázne, či to "zodpovedá kompenzácii podľa medzinárodného práva v oblasti ľudských práv".

Najčítanejšie