Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europoslanci vyzvali vládu na podporu uhlíkovej neutrality
Zdielať na
Noviny.sk

Europoslanci vyzvali vládu na podporu uhlíkovej neutrality

BRATISLAVA – Slovensko by sa malo pridať ku krajinám, ktoré sa budú snažiť o uhlíkovú neutralitu do roku 2050 a udržanie globálneho otepľovania pod hranicou 1,5 stupňa Celzia. Túto výzvu dnes adresovali slovenskej vláde ôsmi slovenskí europoslanci Martin Hojsík, Michal Šimečka, Michal Wiezik, Vladimír Bilčík, Monika Beňová, Peter Pollák, Ivan Štefanec a Miriam Lexmann. K záväzku dosiahnuť uhlíkovú neutralitu sa prihlásilo zatiaľ 18 z 28 členských krajín EÚ. „Klimatická kríza predstavuje najväčšie priame ohrozenie našej budúcnosti, pričom dopadne najviac na tých, ktorí majú najmenší potenciál sa pred ňou brániť. Je preto nevyhnutné, aby vláda SR zobrala tento problém vážne a zaviazala sa k podpore uhlíkovej neutrálnosti a obmedzenia oteplenia o maximálne 1,5 stupňa,“ povedal iniciátor výzvy Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska.


Boj proti klimatickej zmene si podľa výzvy vyžaduje transformáciu všetkých sektorov hospodárstva. „Ide o obrovskú výzvu, ale aj príležitosť pre ekonomický rozvoj, tvorbu nových pracovných príležitostí, výskum, vývoj nových nízko emisných odvetví, ochranu biodiverzity, ale predovšetkým pre zvýšenie kvality života našich občanov,“ píšu europoslanci vo výzve. Slovenská vláda by tiež mala podporovať taký dlhodobý rozpočet EÚ, ktorého prioritou budú projekty zamerané na boj proti zmene klímy vrátane opatrení na uľahčenie dekarbonizácie priemyselného sektora a adaptácie na zmeny klímy. „Chceme, aby Slovensko stálo na čele úsilia o záchranu klímy, a nie ho brzdilo,“ zdôraznil Hojsík.


Záväzky a postoje Slovenska týkajúce sa životného prostredia boli dnes aj témou stretnutia prezidentky Zuzany Čaputovej s premiérom Petrom Pellegrinim. Prezidentka je rada, že Slovensko na Európskej rade, ktorá sa koncom týždňa koná v Bruseli, podporí uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Pellegrini Čaputovú informoval o svojom pondelňajšom telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. „Uistil som ho, že vo štvrtok a v piatok budem prezentovať podporné stanovisko k uhlíkovej neutralite do roku 2050 tak, aby ho neskôr mohla prezentovať aj pani prezidentka na Klimatickom summite v New Yorku,“ dodal premiér. Summit OSN o klimatickej akcii zvolal generálny tajomník na 23. septembra tohto roku.

Najčítanejšie