Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ministri dopravy krajín V4 prerokujú cezhraničné vymáhanie pokút za neuhradené diaľničné známky
Zdielať na
Noviny.sk

Ministri dopravy krajín V4 prerokujú cezhraničné vymáhanie pokút za neuhradené diaľničné známky

BRATISLAVA - Financovanie dopravných projektov a cezhraničné vymáhanie pokút za nezaplatené diaľničné známky od prevádzkovateľov áut sú hlavné témy utorkového popoludňajšieho rokovania ministrov dopravy členských krajín V4 v Bratislave. Predstavitelia Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska zároveň plánujú podpísať Deklaráciu V4 o vysokorýchlostnej železničnej trati. Stretnutie sa koná v rámci ročného predsedníctva Slovenska v stredoeurópskej skupine od júla 2018 do júna 2019.

Na rokovaní sa okrem ministra dopravy a výstavby SR Árpáda Érseka zúčastnia za Česko minister dopravy Vladimír Kremlík, za Maďarsko štátny tajomník pre kohéznu politiku Ministerstva inovácií a technológií a za Poľsko minister infraštruktúry Andrzej Adamczyk. "Ministri si na stretnutí vymenia informácie o prioritách v oblasti ciest a diaľnic pre budúce programové obdobie, o stave prípravy operačných programov zameraných na dopravnú infraštruktúru v jednotlivých krajinách. Takisto si vymenia skúsenosti a osvedčené praktiky pri výbere nezaplatených cestných poplatkov a s tým súvisiacich pokút," uviedol rezort dopravy a výstavby pre agentúru SITA. Budú sa tiež informovať o plánovanom harmonograme a spôsobe transpozície smernice o interoperabilite elektronických cestných mýtnych systémov a uľahčení cezhraničnej výmeny informácií o neuhradenom cestnom mýte v EÚ.


Spomínaná smernica nadobudla účinnosť 18. apríla, dvadsiaty deň po jej uverejnení v Úradnom vestníku EÚ 29. marca. V súčasti prebieha proces prijatia vykonávacieho a delegovaného aktu v zmysle ustanovení smernice. "Minister dopravy Árpád Érsek inicioval stretnutia na túto tému už v roku 2016. Slovenská republika návrh smernice podporovala a aktívne sa na rokovaniach k návrhu podieľala," poznamenalo ministerstvo dopravy.

Avizovaný podpis deklarácie k vysokorýchlostnej železničnej trati je prvým krokom k tomu, aby bolo v budúcnosti možné spolufinancovať tento projekt aj z prostriedkov EÚ. Vysokorýchlostná sieť by mala spojiť Varšavu, Prahu, Bratislavu a Budapešť. "Cestujúcim by priniesla podstatné zníženie času prepravy medzi týmito štyrmi krajinami a skutočnú alternatívu k cestnej a leteckej doprave," dodalo ministerstvo dopravy.

Najčítanejšie