Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muž týral svoju rodinu aj susedov. Hrozí mu až 15 rokov za mrežami
Zdielať na

Muž týral svoju rodinu aj susedov. Hrozí mu až 15 rokov za mrežami

PRIEVIDZA / 15 rokov za mrežami hrozí 42 ročnému mužovi z Prievidze, ktorý podľa polície týral svoju manželku a dcéru. Na celom prípade je zaujímavé aj to, že ich nútil, aby robili zle práve susedom. Blízke okolie týral niekoľko rokov. Nakoniec skončil vo vyšetrovacej väzbe.

42-ročný muž z Prievidze podľa informácií polície týral svoju manželku a dcéru. Hrozí mu až 15 rokov za mrežami. Paradoxné je, že ich nútil, aby robili zle susedom. Počas nočných hodín im kázal, aby chodili v lodičkách, aby tak klopali na podlahu. Susedom pritom zakazoval čo i len vysávať. Svoje okolie takýmto spôsobom týral niekoľko rokov, momentálne sa už nachádza vo vyšetrovacej väzbe.

Všetko sa odohrávalo v byte na ôsmom poschodí. 42 ročný muž znepríjemňoval život všetkým navôkol najrôznejšími spôsobmi. Podľa informácií TV JOJ z prostredia polície napríklad v noci rozhádzal svojej dcére izbu iba preto, aby plakala a zobudila susedov."Obvinený mal spôsobiť psychické a fyzické utrpenie svojej manželke a aj svojej dcére," informuje hovorca Krajského riaditeľstvo PZ v Trenčíne Pavol Kudlička. 

Podľa psychiatričky Dariny Hrabovskej "takýto tyrani trpia väčšinou poruchou osobnosti, majú povrchné city, nízke sebavedomie a majú tendenciu kontrolovať a ovládať svoje obete." Muž podľa doterajšieho vyšetrovania rušil hlukom a krikom všetkých susedov navôkol. Svojim susedom mal dokonca zakazovať vysávať. "To by mohlo aj svedčiť o tom, že je nejako nastavený na svojich susedov, môže trpieť nejakou paranoidnou psychózou," konštatuje psychologička Hrabovská. 

Oslovili sme viacerých dotknutých susedov. Tí sa nám na kameru odmietli vyjadriť. Povedali nám však, že potom, ako muža vzali do väzby, im odľahlo. "Vyšetrovateľ z Prievidze obvinil 42 ročného muža zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Obvinenému hrozí trest 7 až 15 rokov," tvrdí Pavol Kudlička. "Sudkyňa obvineného vzala do väzby pre dôvodné obavy z pokračovania v trestnej činnosti a ovplyvňovania svedkov," vypovedá hovorca krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. 

Prípad už riešili aj sociálni pracovníci 

Na prípad údajne poukazovali už dávnejšie aj sociálne pracovníčky. "Orgán sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately vykonával opatrenia v rodine už v roku 2017. Keď okrem iného podal podnet orgánom činným v trestnom konaní. Trestné stíhanie bolo zastavené," hovorí Mária Hrehová z Generálneho riaditeľstva UPSVaR. 

Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania však snahu o vyriešenie problému marila nie najlepšia spolupráca s obeťami obvineného muža. "Napriek úsiliu sociálnych pracovníkov rodinní príslušníci nepriznávajú skutočnú kvalitu vzťahov v rodine, buď zo strachu alebo od hanby," tvrdí Mária Hrehová.

Muž teda napokon skončil vo väzbe. Voči rozhodnutiu sudkyne sa odvolal. Úradníci najnovšie riešia čo bude s dieťaťom, ktoré podľa polície týral. "Podal návrh na súd na nariadenie neodkladného opatrenia na dočasné zverenie dieťaťa do náhradnej starostlivosti," informuje Hrehová. 

Čoraz častejšie sú týraní aj muži. Viac sa dozviete v reportáži TV JOJ: 

Najčítanejšie