Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Francúzsky prezident Macron presadzuje zavedenie európskej minimálnej mzdy
Zdielať na
Noviny.sk

Francúzsky prezident Macron presadzuje zavedenie európskej minimálnej mzdy

BRATISLAVA - Európa musí pre každého zamestnanca zabezpečiť sociálnu ochranu zaručujúcu rovnaké odmeňovanie na rovnakom pracovisku a minimálnu európsku mzdu. Takáto minimálna európska mzda by mala byť prispôsobená každej krajine a každý rok kolektívne prerokovaná. Vo svojom prejave to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Európa je avantgardou, vždy bola schopná nastaviť štandardy pokroku. Preto musí jej projekt viesť skôr k zbližovaniu než ku konkurencii," tvrdí.


Európska únia si podľa francúzskeho prezidenta musí stanoviť ambiciózny cieľ – nulové emisie uhlíka v roku 2050 a zníženie pesticídov o polovicu v roku 2025 a prispôsobiť tomu svoju politiku. V tejto súvislosti hovorí o Európskej klimatickej banke na financovanie prechodu na ekologické zdroje energie, európskej jednotke pre zdravotnú bezpečnosť na posilnenie potravinových kontrol a o nezávislom vedeckom hodnotení látok nebezpečných pre životné prostredie a zdravie na boj proti lobistickým skupinám. "Táto naliehavá potreba musí riadiť všetky naše kroky, počnúc centrálnou bankou až po Európsku komisiu, európskym rozpočtom až po investičný plán pre Európu, všetky naše inštitúcie musia konať v prospech ochrany klímy," povedal.


Európa tiež podľa Macrona musí nielen zabezpečiť reguláciu digitálnych gigantov vytvorením európskeho dohľadu nad veľkými digitálnymi platformami, ale aj financovať inovácie pridelením zdrojov novej Európskej rade pre inovácie, ktorej rozpočet bude porovnateľný s rozpočtom Spojených štátov. "Len tak sa dostaneme do čela nových technologických prevratov, ako je umelá inteligencia," uviedol francúzsky prezident.

Najčítanejšie