Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
EK hrozí Slovensku súdom pre priame zadanie zákazky pri elektronickom trhovisku
Zdielať na
Noviny.sk

EK hrozí Slovensku súdom pre priame zadanie zákazky pri elektronickom trhovisku

BRATISLAVA - Priame zadanie zákazky na softvérové riešenie nadlimitného elektronického trhoviska ministerstvom vnútra bolo podľa Európskej komisie v rozpore s pravidlami Európskej únie. Brusel preto zaslal Slovensku odôvodnené stanovisko a hrozí, že celá záležitosť skončí na súde. Komisia je totiž presvedčená, že neboli preukázané dostatočné dôvody na uplatenie výhradných práv duševného vlastníctva pri obstarávaní, čím štát znemožnil možnosť uchádzať sa o zákazku ostatným dodávateľom.


Ide pritom o projekt Nadlimitného elektronického trhoviska, ktoré je nadstavbou Elektronického kontraktačného systému, teda tzv. elektronického trhoviska. Ministerstvo vnútra SR pridelilo zákazku za vyše 2,9 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty ešte v novembri 2015 priamo skupine dodávateľov pozostávajúcej zo spoločností Slovak Telekom, Anasoft APR a Tlačovej agentúry Slovenskej republiky. Rovnakí dodávatelia budovali aj samotné elektronické trhovisko. Projekt bol spolufinancovaný z eurofondov.

Európska komisia formálnu výzvu Slovensku pre túto zákazku adresovala ešte v júni minulého roka. Slovenská strana tvrdila, že nová zákazka bola predĺžením predchádzajúcej a že priame zadanie bolo odôvodnené postupmi súvisiacimi s ochranou výlučných práv. Brusel však už vtedy namietal, že akékoľvek výnimky z obvyklých transparentných a konkurenčných postupov verejného obstarávania môžu byť odôvodnené iba vo výnimočných prípadoch.


„Komisia na základe odpovede Slovenska na formálnu výzvu z júna 2018 trvá na svojom názore, že Slovensko nepreukázalo, že výhradné práva duševného vlastníctva, ktoré vlastní súčasný poskytovateľ služieb, sú nevyhnutné na plnenie novej zmluvy,“ uviedla komisia v odôvodnenom stanovisku z januára tohto roka. Zároveň dala slovenskej strane dva mesiac na to, aby na jej tvrdenia reagovala. „V opačnom prípade môže byť vec postúpená na Súdny dvor Európskej únie,“ dodáva Brusel.

Ministerstvo vnútra SR ako objednávateľ nadlimitného elektronického trhoviska si však za svojim rozhodnutím o priamom pridelení zákazky stojí. „Ministerstvo vnútra je presvedčené, že použitie priameho rokovacieho konania pri obstarávaní Nadlimitného elektronického trhoviska bolo v súlade s právom Európskej únie a Slovenskej republiky a že bolo odôvodnené a opodstatnené. Reagujeme na všetky požiadavky Európskej komisie, keďže za našim postupom si stojíme a budeme ho obhajovať,“ uviedlo ministerstvo pre agentúru SITA.


Rezort vnútra tvrdí, že pri rozhodovaní o použití priameho rokovacieho konania v tomto prípade zohľadňovalo nielen znenie zákona o verejnom obstarávaní a rozhodovaciu prax Úradu pre verejné obstarávanie, ale aj právo Európskej únie, relevantnú judikatúru Súdneho dvora Európskej únie a stav na relevantnom trhu. Jednou z rozhodujúcich okolností pre použitie priameho konania bola podľa ministerstva samotná povaha Elektronického kontraktačného systému, v rámci ktorého sú poskytované služby podlimitného a nadlimitného elektronického trhoviska.


„Postup priameho rokovacieho konania upravený v zákone o verejnom obstarávaní reflektuje takéto situácie a dáva teda legálny priestor na zadanie zákazky subjektu, ktorý vzhľadom na rôzne okolnosti – technické, právne, zmluvné, procesné – je objektívne jediným, ktorý dokáže takéto plnenie dodať,“ tvrdí ministerstvo s tým, že vzhľadom na charakter systému nadlimitného elektronického trhoviska by bolo zadanie zákazky súťažou nielen neefektívne, ale zároveň by na rezort vnútra kládlo neprimerané nároky a náklady spojené s implementovaním a následnou správou samotného systému.

Najčítanejšie