Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Patová situácia na úradoch. Zmrazené výplaty trápia pracovníkov už tretí týždeň
Zdielať na

Patová situácia na úradoch. Zmrazené výplaty trápia pracovníkov už tretí týždeň

WASHINGTON / Patovú situáciu, teda takzvaný shutdown už začínajú Američania pracujúci vo federálnych službách brať osobne. Hnevá ich, že sa stali politickými rukojemníkmi v kauze, ktorá sa tiahne už tretí týždeň. Dôvodom je spor prezidenta Trumpa s demokratmi z Kongresu v otázke financovania sporného múru na hraniciach s Mexikom.

Zatvorené úrady a inštitúcie a zmrazené výplaty - tento stav by nepotešil nikoho. Najmä vtedy, keď nevedno, kedy sa tento oriešok podarí rozlúsknuť. Prezident Donald Trump už počas predvolebnej kampane tvrdil, že na hraniciach s Mexikom chce postaviť múr, ktorý by zabránil v šírení drog a kriminality. Akonáhle sa ujal funkcie, začal svoj plán realizovať. Avšak narazil na odpor v podobe demokratov z Kongresu. Tí nechcú schváliť uvoľnenie 5,6 miliardy dolárov na výstavbu za žiadnu cenu, čím vznikla patová situácia. Na tú ale doplácajú zamestnanci a ľudia v núdzi.

"Prezident nechápe, že federálni zamestnanci sú ľudské bytosti. A tieto bytosti musia platiť účty, hypotéky a kupovať jedlo, aby prežili tak, ako všetci ostatní. Pre nás to nie je hra. Z prezidentskej stoličky to môže vyzerať ako hra, nuž tak si na pár mesiacov zavriem úrady. A čo tých 800 tisíc ľudí, ktorých sa to týka," pýta sa predstaviteľka odborov Laverne Byrd.

"Moja mama nedávno ovdovela a moja schopnosť jej pomôcť a postarať sa o ňu je krízou narušená. Sme v tejto patovej situácii pešiakmi, obyčajnými pešiakmi," dodáva odborárka

Nielen platy federálnych zamestnancov sú zmrazené. Ani najchudobnejší obyvatelia odkázaní na sociálne dávky nič nedostanú. Víkendové rokovania nič nepriniesli. Trump medzičasom poveril rozpočtový úrad Bieleho domu, aby podnikol nutné kroky k zmierneniu dopadov blokády na obyvateľstvo. O situácii chce prehovoriť v priebehu nasledujúcich hodín priamo z Oválnej pracovne.

Najčítanejšie