Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mayová odložila hlasovanie o brexite
Zdielať na
Noviny.sk

Mayová odložila hlasovanie o brexite

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová odložila kľúčové hlasovanie o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v britskom parlamente v utorok. Mayová to v pondelok oznámila poslancom Dolnej snemovne Spojeného kráľovstva. Zároveň priznala, že ak by sa o brexite hlasovalo už v utorok, "bol by odmietnutý výrazným rozdielom hlasov". Mayová si predstavuje, že sa jej podarí poslancov ešte presvedčiť, a práve tomu sa plánuje venovať v najbližších dňoch. O brexite chce dať hlasovať až po tom, keď mu zaistí medzi poslancami dostatočnú podporu.

Podľa agentúry Associated Press (AP) by bol síce neúspech hlasovania pre Mayovú porážkou, ale aj krok, pre ktorý sa nakoniec rozhodla, teda odloženie hlasovania, pre ňu znamená len "ďalšie poníženie".

Podľa predsedu opozičnej Labouristickej strany Jeremyho Corbyna už Mayová "stratila kontrolu nad udalosťami" a britská vláda sa nachádza "v úplnom chaose".


Proti dohode o brexite, ktorú Mayovej vláda po niekoľko mesiacov trvajúcich komplikovaných vyjednávaniach dohodla s predstaviteľmi EÚ, sa medzi britskými politikmi zdvihla mohutná vlna odporu. Protestujú proti nemu najmä labouristi, ktorí dúfajú, že chaos okolo brexitu by mohol viesť až k pádu vlády. Proti podobe brexitu, tak ako ho Mayová vyjednala s EÚ, sa však stavajú nielen samotní odporcovia brexitu, ale aj tí, ktorí si ho predstavovali inak - napríklad stále vplyvný bývalý britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.

Z Downing Street prichádzajú v posledných hodinách protirečivé informácie v súvislosti s možným opätovným otvorením dohody o brexite a jej prípadnou zmenou. Na jednej strane britská vláda a tiež EÚ takéto niečo vylučuje, na druhej strane sa objavili informácie, že Londýn sa už začal zaujímať o to, či by dohodu predsa len nešlo znovu otvoriť.


Líder labouristov Corbyn v pondelok Mayovú vyzval, aby sa "vrátila do Bruselu" a vyrokovala tam zmysluplnejšiu zmluvu o brexite, a ak to nedokáže, aby vypísala nové voľby. "My dnes nemáme funkčnú vládu," vyhlásil Corbyn.

Na Corbyna sa v pondelok prostredníctvom Twitteru obrátila aj veľmi populárna predsedníčka Škótskej národnej strany (SNP) Nicola Sturgeon, ktorá jeho boj za vyhlásenie predčasných volieb podporila. "Ak labouristi, ako oficiálny predstaviteľ opozície, navrhne zajtra (v utorok) hlasovanie o vyslovení nedôvery tejto nekompetentnej vláde, SNP to podporí. Potom môžeme spoločne pracovať na tom, aby sme dali ľuďom možnosť stopnúť brexit v druhom referende," napísala Sturgeon.



Najčítanejšie