Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EIB poskytne úver Slovenským elektrárňam vo výške 60 mil. eur na zvýšenie jadrovej bezpečnosti
Zdielať na
Noviny.sk

EIB poskytne úver Slovenským elektrárňam vo výške 60 mil. eur na zvýšenie jadrovej bezpečnosti

BRATISLAVA - Európska investičná banka (EIB) poskytne pôžičku vo výške 60 miliónov eur Slovenským elektrárňam, dlhodobému partnerovi banky EÚ, ktorá podporí zlepšenie jadrovej bezpečnosti v jadrových elektrárňach Jaslovské Bohunice a Mochovce. Tieto investície umožnia výrobcovi elektrickej energie na Slovensku splniť záväzky vyplývajúce z právnych predpisov EÚ a národnej legislatívy a podporia prebiehajúcu bezpečnú prevádzku nízkouhlíkovej výroby elektrickej energie. Konštatovali to v pondelok pri podpise kontraktu na pôžičku pre zvýšenie jadrovej bezpečnosti Slovenských elektrární viceprezident EIB Vazil Hudák a finančný riaditeľ Slovenských elektrární Pedro Ca?amero.


Pôžička bude implementovať najmä určité opatrenia definované v Národnom akčnom pláne pre Slovensko pripravené na základe európskych stresových testov zavedené pre jadrové elektrárne po katastrofe vo Fukušime. „Podporujeme dôležité bezpečnostné zlepšenia existujúcich jadrových prevádzok v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach. Toto prinesie kľúčové výhody Slovensku tým, že prispeje k bezpečnej prevádzke strategických a nízkouhlíkových aktív v oblasti výroby elektriny pre domácnosti,“ uviedol viceprezident EIB Vazil Hudák.

„Som veľmi hrdý, že som mohol podpísať túto pôžičku na 60 miliónov eur s EIB za Slovenské elektrárne. Tieto peniaze nám pomôžu zlepšiť náš systém jadrovej bezpečnosti a našu konkurencieschopnosť v strednej Európe. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa na príprave tejto zmluvy podieľali,“ povedal v pondelok finančný riaditeľ Slovenských elektrární Pedro Ca?amero.


Európska investičná banka je banka Európskej únie. Je to inštitúcia EÚ poskytujúca dlhodobé úverovanie a je jedinou bankou, ktorú vlastnia členské štáty Európskej únie a ktorá zastupuje ich záujmy. Poskytuje dlhodobé financie pre zdravé investície v snahe prispieť k plneniu politických cieľov EÚ. EIB úzko spolupracuje pri plnení politiky EÚ s ostatnými inštitúciami EÚ. Viac ako 90 % činnosti EIB sa zameriava na Európu, podporuje však aj vonkajšie a rozvojové politiky EÚ.

Najčítanejšie