Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
EÚ by mala zastaviť projek Nord Stream 2, tvrdí SaS
Zdielať na
Noviny.sk

EÚ by mala zastaviť projek Nord Stream 2, tvrdí SaS

BRATISLAVA- Európska únia by mala zabrániť výstavbe plynovodu Nord Stream 2. Podľa najsilnejšej opozičnej strany SaS by to bola adekvátna reakcia na pokračujúcu agresiu Ruska voči Ukrajine. „Plánovaný plynovod Nord Stream 2 je v daných politických reáliách klinom do súdržnosti Európskej únie, ktorý využívajú jej kritici. Je krajne farizejské, aby európske energetické spoločnosti s tichou podporou svojich vlád pracovali na vylúčení Ukrajiny a ďalších tranzitných krajín vrátane Slovenska z tradičnej prepravy ruského plynu do západnej Európy, ale na druhej strane sa pohoršovali nad agresiou Ruska voči svojmu najbližšiemu susedovi,“ uviedol predseda SaS a slovenský europoslanec Richard Sulík


Európska verejnosť potrebuje podľa slovenských liberálov jasné, principiálne postoje Európskej únie a členských štátov voči ruskej expanzívnej politike. „Slovensko ako člen EÚ má neblahú historickú skúsenosť s ruskou okupáciou a terorom, ktorý zadusil slobodu a demokraciu v našej krajine na dlhé roky. O to viac súcití s ukrajinským ľudom,“ tvrdí poslanec NR SR a tímlíder SaS pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.


Liberáli vyzývajú slovenskú vládu, aby zvýšila tlak na zrušenie projektu Nord Stream 2, ktorý nemá opodstatnenie z hľadiska európskej energetickej bezpečnosti, ale ktorý podľa nich ekonomicky poškodí štáty strednej a východnej Európy a prinesie výhody Ruskej federácii.

Najčítanejšie