Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Európskej únii budú vytvorené bojové skupiny
Zdielať na
Noviny.sk

V Európskej únii budú vytvorené bojové skupiny

BRATISLAVA - Krajiny Visegrádskej skupiny (V4) vytvoria v rámci Európskej únie vlastnú bojovú armádnu skupinu. Vyplýva to zo záverov spoločného zasadnutia ministrov obrany členských krajín V4 vo Vysokých Tatrách. Bojová skupina bude k dispozícii v druhej polovici budúceho roka a v bojovej pohotovosti v prvom polroku 2023. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková. "Naše spoločné rozhodnutie vybudovať ďalšiu Bojovú skupinu V4 je výsledkom úzkej a efektívnej spolupráce krajín V4 a zároveň signálom, že sme pripravení podieľať sa na budovaní silnej, bezpečnej a reakcie schopnej Európy. Tento krok osobne veľmi vítam, pretože priority slovenského predsedníctva sa stávajú skutočnosťou,“ povedal po stretnutí minister obrany Peter Gajdoš (SNS).


Počas dnešného rokovania sa ministri sústredili aj na koordináciu národných pozícií pred budúcotýždňovým rokovaním ministrov obrany Európskej únie v Bruseli, počas ktorého by mali rezonovať najmä nové obranno-bezpečnostné iniciatívy EÚ s dôrazom na rozvoj Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO), Európsky obranný fond zameraný na podporu obranného priemyslu členských štátov EÚ, posilňovanie vojenskej mobility, či postupne sa rodiace nástroje zamerané na podporu aktivít medzinárodného krízového manažmentu a budovanie obranných a bezpečnostných kapacít partnerských krajín s cieľom prispieť k riešeniu bezpečnostných výziev v mieste ich vzniku.


"V kontexte aktuálnych diskusií o európskej obrane a bezpečnosti nám toto stretnutie poskytlo vynikajúcu príležitosť zdieľať vzájomné pohľady na iniciatívy, ktoré by k jej posilňovaniu mali prispieť a na tvorbe ktorých sa spoločne s ostatnými členskými štátmi EÚ aktívne podieľame. Už vieme, že na budúcotýždňové zasadnutie ministrov obrany EÚ pôjdeme všetci štyria s jasnou a hlavne spoločnou víziou rozvoja. Vyšehradská skupina tak naďalej potvrdzuje svoju relevanciu a cit pre konštruktívne návrhy a riešenia,“ dodal Gajdoš. Iniciatívy vytvárajú potenciál pre formát V4, a to najmä pokiaľ ide o projekty zamerané na rozvoj obranných spôsobilostí, či podporu rozvoja infraštruktúry v súvislosti s posilnením vojenskej mobility. Táto širokospektrálna téma si však podľa ministrov bude vyžadovať celonárodný prístup so zapojením viacerých ústredných orgánov štátnej správy. O možnostiach využitia týchto príležitostí budú rezorty obrany naďalej diskutovať na expertnej úrovni.


Ministri obrany neobišli ani aktuálne iniciatívy na pôde Severoatlantickej aliancie, najmä v kontexte záverov júlového summitu NATO v Bruseli a záväzkov, ktorých plnenie alianční spojenci počas stretnutí hláv štátov a vlád deklarovali najmä v kontexte zvyšovania obranných rozpočtov, rozvoja obranných spôsobilostí a zvýšenia angažovanosti Aliancie pri projektovaní stability v jej bezprostrednom susedstve.

Najčítanejšie