Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európa by mala zostať lídrom vo veternej energii
Zdielať na
Noviny.sk

Európa by mala zostať lídrom vo veternej energii

BRATISLAVA - Výroba veternej energie zaznamenala za posledné roky spolu s ostatnými obnoviteľnými zdrojmi silný rast, a to na celom svete. Ako uvádza v analýze spoločnosť Coface, Európania si udržia vedúcu pozíciu vo výrobe veternej energie aj ďalších desať rokov. „Na rozdiel od odvetvia solárnych panelov v prípade veternej energie nebude Čína schopná prekonať Európu, pretože výrobcovia čínskych turbín sú vo veľkej miere závislí od miestneho trhu a sú vystavení zmenám verejnej podpory,“ konštatuje Coface.


Nadnárodná spoločnosť, ktorá pôsobí v oblasti poistenia pohľadávok firiem a manažovania ich kreditného rizika, očakáva, že európski výrobcovia budú dominovať počas ďalšej dekády vďaka technickej vyspelosti v odvetví, ale aj silnej finančnej podpory na národnej aj európskej úrovni. „Veterná energia rastie nateraz rýchlo kvôli klesajúcim predajným cenám veterných turbín, ale táto výhoda je na druhej strane pre výrobcov problémom. Znižuje ich ziskovosť a môže vyvíjať tlak na potenciálne investície,“ konštatuje Coface.


Podľa analýzy spoločnosti Coface, vzhľadom k tomu, že sú veterné mlyny vyrobené prevažne z ocele, pocíti aj sektor výroby elektriny protekcionistické opatrenia prijaté od júna 2018. „Dodatočné náklady spôsobené terajšou obchodnou vojnou výrobcovia tento rok ešte nepocítia vzhľadom na hedžovanie cien a zmluvy dohodnuté s dodávateľmi. No v roku 2019 už ceny vstupných surovín pravdepodobne stúpnu. Hoci sa vyššie náklady nepremietnu do predajných cien, budú mať dopad na výrobcov,“ upozorňuje Coface.


Druhou výzvou v oblasti veternej energie je finančná podpora. Doteraz totiž podľa analýzy ťažil sektor v jednotlivých krajinách z verejných dotácií a ľahkého prístupu k financovaniu. „Vzhľadom na sprísnenie americkej menovej politiky, koniec kvantitatívneho uvoľňovania zo strany Európskej centrálnej banky, ktorý sa očakáva ku koncu roka, a ukončenie dotovania aj zo strany niektorých štátov, sa dá očakávať, že prístup k likvidite bude náročnejší. Táto situácia zintenzívni konkurenciu medzi výrobcami veterných turbín a opäť zatlačí na ceny,“ podotýka firma Coface, ktorá predpokladá niekoľko fúzií v rámci odvetvia.

Najčítanejšie