Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vláda odmietla migračný pakt OSN
Zdielať na
Noviny.sk

Vláda odmietla migračný pakt OSN

PRAHA  - Nevzali ste do úvahy naše pripomienky, tak s nami nepočítajte. Takto súhrnne znie postoj českej diplomacie ku globálnemu paktu OSN o migrácii, ktorý by mali krajiny podpísať v polovici decembra v marockom Marrákeši. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí globálny pakt odmietla. "Ministerstvo zahraničných vecí dávalo na vládu doplnenú informáciu týkajúcu sa globálneho paktu. Môžem potvrdiť informáciu, že vláda sa rozhodla, že Česká republika sa k tomuto paktu nepripojí," povedal na tlačovej konferencii po rokovaní vlády minister životného prostredia Richard Brabec.


Vláde prekáža, že dohovor nezahŕňa niektoré české priority, napríklad jasné rozlíšenie typu migrantov. Podľa dokumentu ministerstva zahraničia tiež vôbec neobsahuje hlavný princíp, teda že nelegálna migrácia je nežiaduca. Česko presadzuje zásadu, že v prvom rade je potrebné efektívne zamedziť pokračovaniu nelegálnej migrácie a až potom hľadať cesty pre väčšiu legálnu migráciu. Vláda podľa dokumentu pripúšťa, že v legálnej migrácii vidí prostriedok na doplnenie chýbajúcich profesií pre domáci trh práce.


Český premiér Andrej Babiš už pred niekoľkými dňami v Snemovni vyhlásil, že Česko od chystaného paktu odstúpi rovnako ako Rakúsko či Maďarsko, čo urobili už vlani Spojené štáty. Ku kritikom sa pripájajú aj ďalšie krajiny, napríklad Bulharsko, Poľsko, Taliansko, Japonsko, Austrália alebo Švajčiarsko, informuje portál Novinky.cz.


Najčítanejšie