Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
USA: Sýrsky minister vyzval zahraničných vojakov, aby okamžite opustili jeho krajinu
Zdielať na
Noviny.sk

USA: Sýrsky minister vyzval zahraničných vojakov, aby okamžite opustili jeho krajinu

NEW YORK 29. septembra (SITA/AP) - Sýrsky minister zahraničných vecí vyzval zahraničných vojakov, aby okamžite opustili jeho krajinu. Uviedol, že ozbrojené sily Spojených štátov, Francúzska a Turecka sú v Sýrii bez pozvania tamojšej vlády. Dodal, že jeho vláda ich považuje za "okupačné vojská a tak sa k nim bude aj správať". USA majú na severe Sýrie približne dvetisíc vojakov, ktorí pomáhajú miestnym zložkám v boji proti extrémistickej skupine Islamský štát.

Walíd Mualim v sobotu počas Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) takisto povedal, že "boj jeho krajiny proti terorizmu je takmer v cieli". Všetkých obyvateľov, ktorí ušli z krajiny, vyzval k návratu domov. Sýrska vláda podporovaná Ruskom a Iránom už dostala pod kontrolu väčšinu území okupovaných rebelmi. Nepokoje si vyžiadali viac ako 400-tisíc mŕtvych a milióny ľudí opustili Sýriu.

Politik takisto kritizoval žiadosť USA a šesť ďalších krajín, ktoré vyzvali OSN, aby zriadila komisiu, ktorá by začala vypracovávať novú ústavu pre Sýriu. Británia, Egypt, Francúzsko, Nemecko, Jordánsko a Saudská Arábia sa pripojili k USA a žiadajú medzinárodnú organizáciu a jej osobitného vyslanca pre Sýriu, aby komisiu sformovali tak rýchlo, ako to len pôjde a podporili tak politický prechod vo vojnou zmietanej krajine. Sedem zmienených štátov vo štvrtkovom stanovisku tiež uviedlo, že od vyslanca OSN očakávajú informovanie o pokroku v tomto smere do konca októbra. Mualim sa vyjadril, že odmieta všetky pokusy o zásah do vnútorných záležitostí Sýrie.

Najčítanejšie