Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tusk vyzval Londýn, aby návrh brexitu prepracoval, Mayová trvá na tom, že ustúpiť musí Brusel
Zdielať na
Noviny.sk

Tusk vyzval Londýn, aby návrh brexitu prepracoval, Mayová trvá na tom, že ustúpiť musí Brusel

SALZBURG - Podľa predsedu Európskej rady Donalda Tuska musí Veľká Británia prepracovať kľúčové časti svojho návrhu dohody o jej odchode z Európskej únie. "Britský návrh musí byť prepracovaný a až potom o ňom treba ďalej rokovať," vyhlásil Tusk v stredu v Salzburgu tesne pred začiatkom európskeho summitu, ktorého kľúčovou témou bude práve brexit. Podľa Tuska sú stále najproblematickejšími oblasťami budúca ekonomická spolupráca medzi EÚ a Londýnom, a najmä dohoda o režime na hraniciach medzi Írskom, ktoré zostáva členom EÚ, a Severným Írskom, ktoré ako súčasť Británie z EÚ odchádza. Hranica medzi Írskom a Severným Írskom bude po odchode Veľkej Británie z európskeho bloku jedinou pozemnou hranicou medzi EÚ a Britániou.

Britská premiérka Theresa Mayová celý problém vidí inak a v článku, ktorý napísala pre stredajšie vydanie nemeckého denníka Die Welt trvá na tom, že ustúpiť musí únia, a nie Londýn. Podľa Mayovej názory Veľkej Británie sa v priebehu času už menili a vyvíjali, čo podľa nej znamená, že jej krajina už svoju ochotu ustúpiť preukázala, a teraz je v tomto zmysle na ťahu Európska únia. Mayová v článku v Die Welt dokonca tvrdí, že voľba už je dnes len medzi prijatím jej návrhu a tým, že sa Londýn a Brusel nedohodnú a Veľká Británia z únie vystúpi takzvane "na tvrdo", bez akejkoľvek dohody.


Hoci do samotného brexitu zostáva ešte pol roka, európski aj britskí činitelia potrebujú dosiahnuť dohodu o ňom už v priebehu najbližších týždňov, aby tak zostal ešte dostatok času na riadny ratifikačný proces v jednotlivých krajinách EÚ.

Vo Veľkej Británii sa medzičasom množia hlasy za nové referendum o brexite, v ktorom by sa podľa aktuálnych prieskumov už väčšina Britov vyslovila proti odchodu z únie. Mayová je však tvrdo proti takýmto návrhom a zatiaľ to nevyzerá, že by nápad zorganizovať nové referendum získal dostatočnú podporu v parlamente.

Najčítanejšie