Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Falšované výrobky spôsobujú na Slovensku škody za stovky miliónov eur
Zdielať na
Noviny.sk

Falšované výrobky spôsobujú na Slovensku škody za stovky miliónov eur

BRATISLAVA - Slovenské hospodárstvo prichádza vplyvom falšovania rôznych výrobkov o 600 mil. eur ročne. Vyplýva to zo správy Úradu Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO), o ktorej informovala slovenská finančná správa. Úrad skúmal posledných päť rokov hospodárske náklady spojené s falšovaním v odvetviach, ktoré sú voči porušovaniu práv duševného vlastníctva najviac zraniteľné. Ide o kozmetiku a prípravky starostlivosti o telo, odevy, obuv, športový tovar, hračky, šperky a hodinky, kabelky a batožina, hudobné nahrávky, liehoviny a vína, lieky, pesticídy, smartfóny, batérie a pneumatiky.

Z výsledkov skúmania vyplynulo, že v dôsledku prítomnosti falošných výrobkov na trhu dosahujú priame ročné straty v týchto odvetviach v únii 60 mld. eur, čo zodpovedná 7,5 % ich predaja. Výsledkom je, že legitímni výrobcovia vyrábajú menej a zamestnávajú menej ľudí. Priama strata v týchto odvetviach sa vyčísľuje na 434 tis. pracovných miest. „Na Slovensku sa každoročne stráca 15,3 % priameho predaja. To zodpovedá približne 600 mil. eur, čo predstavuje 111 eur na obyvateľa SR za rok,“ dodáva finančná správa.

Na Slovensku kontroluje dodržiavanie práv duševného vlastníctva finančná správa. V minulom roku identifikovala pri dovoze z tretích krajín 1 363 prípadov porušenia práv duševného vlastníctva, čo predstavuje takmer 79,4 tis. kusov tovaru. Na domácom trhu v rámci kontrol identifikovala 918 prípadov porušenia práv duševného vlastníctva, čo predstavuje viac ako 55,7 tis. kusov tovaru. „Išlo najmä o textilné výrobky, parfumy, obuv a kozmetiku,“ informovala finančná správa s tým, že za rok 2017 zaistila tovar v celkovej hodnote cca 3,4 mil. eur.

Najčítanejšie