Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci budú rokovať o poskytovaní podpory a dotácií v pôdohospodárstve
Zdielať na
Noviny.sk

Poslanci budú rokovať o poskytovaní podpory a dotácií v pôdohospodárstve

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) predložilo v parlamente dve novely zákonov, ktoré sa týkajú poskytovania podpory a dotácií v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka a nájmu poľnohospodárskych pozemkov. Hnutie chce týmito novelami zabrániť zneužívaniu agrodotácií a nastoliť v agrorezorte poriadok a spravodlivosť. O ich návrhu bude rokovať dnes Národná rada SR. "Vidíme, že rezort pôdohospodárstva nefunguje, škandály pribúdajú, ľudia sa nevedia domôcť svojich práv a dôvera v štátne inštitúcie klesá. V rezorte je najväčším problémom prideľovanie pôdy a dotácií. OĽaNO chce tento problém vyriešiť návrhom novely zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, ktorý vláda dlhodobo ignorovala a novelou o poskytovaní dotácie v agrorezorte. Vďaka tejto ignorancii teraz farmárov vytláčajú z pôdy súkromné SBS, alebo dotácie na pôdu berú ľudia, ktorí sa o ňu nestarajú. Máme na stole konkrétne riešenie, ktoré môže rezort posunúť dopredu. Chceme, aby sa s financiami v pôdohospodárstve pracovalo efektívne a účelne," zdôvodňuje poslanec Eduard Heger.

Poslanci Národnej rady SR za hnutie OĽaNO navrhujú možnosť zriadenia dočasného vyšetrovacieho parlamentného výboru. Preto poslanci prerokujú návrh novely zákona o rokovacom poriadku NR SR. "Cieľom návrhu zákona je posilnenie kontrolnej funkcie Národnej rady Slovenskej republiky a jej orgánov spočívajúcej v možnosti zriadenia dočasného vyšetrovacieho výboru, ktorého úlohou je vyšetrenie vecí verejného záujmu," uviedli predkladatelia v dôvodovej správe k návrhu novely.

Poslanci prerokujú aj návrh novely zákona o sociálnom poistení z OĽaNO, ktorého hlavným cieľom je prostredníctvom benefitu zníženia dôchodkového veku v trvaní najviac jeden rok oceniť všetkých poistencov, ktorí sa podieľali na starostlivosti o dieťa, ktoré (úspešne) ukončilo strednú školu. "Možnosť zníženia dôchodkového veku o jeden rok za každé dieťa si budú uplatňovať najmä ženy - poistenkyne, ktoré dieťa porodili, ak sa oň starali do dosiahnutia jeho dospelosti a ak dieťa (úspešne) ukončilo strednú školu," uviedli v dôvodovej správe.

Najčítanejšie