Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko si musí postrážiť rozpočtové výdavky, upozorňuje Brusel
Zdielať na
Noviny.sk

Slovensko si musí postrážiť rozpočtové výdavky, upozorňuje Brusel

BRATISLAVA - Slovensko musí udržať verejné výdavky na uzde, aby dodržalo požiadavky Paktu stability a rastu. Konštatuje to Európska komisia (EK) vo svojich špecifických odporúčaniach pre Slovensko, ktoré vydala v stredu v rámci európskeho semestra. Podľa Bruselu bude totiž potrebné prijať nevyhnutné opatrenia, aby v roku 2019 rast slovenských verejných výdavkov nepresiahol 4,1 % a dodržala by sa tak štrukturálna konsolidácia na úrovni 0,5 % hrubého domáceho produktu.

Komisia zároveň upozorňuje aj na ďalšie, zväčša pretrvávajúce problémy v slovenskej ekonomike. Z dlhodobého hľadiska, aj z dôvodu očakávaného nepriaznivého demografického vývoja, odporúča ďalej pokračovať v zvyšovaní efektívnosti výdavkov v zdravotníctve. Na trhu práce opäť spomína nevyhnutnosť posilňovania opatrení na zapájanie dlhodobo nezamestnaných do pracovného procesu a takisto na zvyšovanie zamestnanosti žien zvýšením dostupnosti starostlivosti o deti. V oblasti vzdelávania zase Brusel hovorí o nevyhnutnosti zvyšovania účasti rómskych detí.


Nedostatky Brusel na Slovensku stále vníma v oblasti verejného obstarávania, ale aj korupcie, kde odporúča zabezpečiť presadzovanie už platnej legislatívy, ako aj zvyšovanie zodpovednosti polície a prokuratúry. "Sú tu stále iba obmedzené známky odhodlania bojovať proti korupcii. Viac ako polovica podnikov vníma vo verejnom obstarávaní riadenom štátnymi orgánmi korupciu ako rozšírenú," uvádza sa v odporúčaniach komisie. Tá tiež navrhuje zlepšiť efektívnosť súdneho systému najmä zabezpečením nezávislosti pri vymenúvaní sudcov.

Ministra financií Petra Kažimíra odporúčania komisie neprekvapili. "Pre nás žiadne prekvapenie. Ministerstvo financií naháňa strednodobý cieľ, vyrovnané hospodárenie. Z tohto pohľadu žiadne prekvapenia, sme na ceste k vyrovnanému hospodáreniu," povedal v stredu po rokovaní vládneho kabinetu.


Zo strednodobého pohľadu čaká podľa neho Slovensko pozitívne ekonomické obdobie. Otázky však môžu vyvolávať najmä rastúce obchodné pnutia na globálnej úrovni. "Sme extrémne otvorená ekonomika, export je pre nás kľúčový. Akékoľvek prekážky v obchode znamenajú istú mieru rizika. Zatiaľ ju nemáme zakomponovanú v nejakých makroekonomických výhľadoch," tvrdí. Záujmom Slovenska tak podľa neho je, aby sa krajiny na globálnom trhu nesprávali egoisticky. "Všetci naši predstavitelia sa prihovárajú za to, aby sa utlmili vášne a aby si tí, ktorí majú spory a presadzujú egoisticky vlastné záujmy, aby si trošku schladili hlavu a vrátili sa k stolu," dodal Kažimír.

Najčítanejšie