Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Noc literatúry opäť zaplní ulice Bratislavy a ďalších 16 miest Slovenska
Zdielať na
Noviny.sk

Noc literatúry opäť zaplní ulice Bratislavy a ďalších 16 miest Slovenska

Desiaty ročník Noci literatúry sa uskutoční v stredu 16. mája v Bratislave a v ďalších 16 mestách Slovenska. V hlavnom meste bude od 18:00 do 22:00 na štrnástich miestach v okolí Štefánikovej ulice. Séria čítaní úryvkov zo slovenských prekladov kníh súčasných európskych autorov sa tradične uskutoční na zaujímavých, bežne s literatúrou nespájaných miestach. Čítať budú známi slovenskí herci, vždy v polhodinových intervaloch. Agentúru SITA o tom informovala Petra Darovcová z Českého centra Bratislava, ktoré pripravuje Noc literatúry v spolupráci so združením zahraničných kultúrnych inštitútov siete EUNIC, kultúrnymi oddeleniami veľvyslanectiev a Zastúpením Európskej komisie na Slovensku. Účastníci akcie budú 15 minút počúvať čítanie a následne majú 15 minút na presun na ďalšie miesto. Poradie, v akom miesta navštívia, si každý zvolí sám. Čítania sa na každom mieste zopakujú deväťkrát, preto si treba vopred premyslieť trasu, upozornila v tlačovej správe Darovcová. Miesta čítaní budú aj tento rok v Bratislave rozmanité - od vily holandského veľvyslanectva, cez hotel Loft, firmu Jandl, kultúrnu platformu Foajé, Pisztoryho palác, klubovňu Múzea dopravy či vysielacie štúdio Fun rádia, až po prezidentský salónik na Hlavnej stanici.

Do Noci literatúry sa zapojí 16 ďalších slovenských miest. Budú medzi nimi tak ako v minulosti Banská Bystrica, Považská Bystrica, Banská Štiavnica, Modra, Košice, Nitra, Senec, Trenčín, Trnava, Kežmarok, Žilina, Martin a Poprad. Nováčikmi, ktorí sa k podujatiu pripojili po prvý raz, sú tento rok Levice, Piešťany a Liptovský Mikuláš. Okrem početných slovenských a českých miest sa na Noc literatúry môžu tešiť návštevníci takisto v Budapešti, Amsterdame, New Yorku či Paríži a v desiatkach ďalších európskych miest.

Tohtoročná Noc literatúry v Bratislave predznamená Bratislavský knižný festival (BRaK), ktorý sa v Pisztoryho paláci a na ďalších miestach v Starom Meste uskutoční od 17. do 20. mája. Preto je súčasťou programu Noci literatúry aj "Poeziomat", ktorý sa účastníkom akcie prihovorí hlasmi českých a slovenských básnikov, avizuje Vilma Anýžová, riaditeľka Českého centra v Bratislave.

Tento rok v rámci Noci literatúry zaznejú úryvky z aktuálnych slovenských prekladov autorov zo 14 krajín, z Francúzska, Holandska, Talianska, Nemecka, Maďarska, Izraela, Rakúska, Belgicka, Česka, Poľska, Španielska, Portugalska, Ukrajiny a zo Slovenska. „Rok 2018 je vyhlásený ako Európsky rok kultúrneho dedičstva, a keďže európske literárne kultúrne dedičstvo je nesmierne bohaté, už tradične sme veľmi radi podporili Noc literatúry, ktorá netradičnou formou upriamuje pozornosť na súčasnú literárnu scénu,“ cituje tlačová správa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislava Mika. Viac o akcii možno nájsť na http://www.bratislava.czechcentres.cz a na http://www.literaturenights.eu/cs/2018/.

Najčítanejšie