Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pacienti s Parkinsonom sú nahnevaní, cítia sa oklamaní
Zdielať na

Pacienti s Parkinsonom sú nahnevaní, cítia sa oklamaní

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva určilo finančný strop pre zdravotné poisťovne pri vydávaní lieku, čo znamená obmedzený počet pacientov. Okrem toho skresalo podávanie lieku na tri špecializované centrá v Bratislave, v Košiciach a v Martine. Pacienti tak budú za liečbou dochádzať. Ministerstvo to vníma ako krok vpred, liek už nebude na výnimku a pacient nemusí žiadať o jeho schválenie zdravotnú poisťovňu.

Táto liečba bola pacientom s parkinsonovou chorobou dostupná od roku 2009 na výnimku. Pacient musel požiadať o schválenie drahej liečby zdravotnú poisťovňu a tá následne rozhodla, komu liečbu povolí. Od 1. júla dostanú liek pacienti automaticky. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že život bude tak pre pacientov jednoduchší. Pri rozpočte, ktorý kategorizačná komisia určila, ale počítala so súčasným stavom chorých. V budúcnosti sa tak môže objaviť situácia, že na nového pacienta už peniaze nezvýšia. 

"Uchádzači o túto metódu liečby musia čakať kým nezomrie jeden z aktuálnych užívateľov, aby mohol nastúpiť na jeho miesto. To je hyenizmus," vraví predseda spoločnosti Parkinson Slovensko Viliam Haring.

Balík peňazí nie je podľa ministerstva schválený na trojročné obdobie ako uvádza pacientska organizácia, ale len na jeden rok. Prehodnocovať sa tak bude podľa aktuálneho stavu."Ministerstvo zdravotníctva vychádzalo z aktuálnych dát a štatistík zdravotných poisťovní, ktoré vychádzali z reálnej potreby pacientov a uvedeného lieku. Ministerstvo, samozrejme, pravidelne prehodnocuje takzvaný kategorizačný zoznam a bude reflektovať potreby trhu," reaguje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pacientom leží v žalúdku aj ďalšia zmena. Ministerstvo určilo len tri zdravotnícke zariadenia, ktoré liek Duodopa môžu predávať. "Ministerstvo zdravotníctva aj po konzultácii s odbornými spoločnosťami sa nebráni tomu, aby sa napríklad v budúcnosti počet centier po Bratislave, Košiciach a Martine ešte prípadne zvýšil," hovorí Eliášová. 

K lieku Duodopa môžu v budúcnosti pribudnúť aj ďalšie lieky, ktoré dosiaľ poisťovňa nepreplácala. Nový zákon, ktorý vstúpil do platnosti v januári, nalial do systému asi 100 miliónov eur navyše, aby bola aj drahá liečba pre niektorých pacientov dostupnejšia. 

"Zvyšuje sa strop, ktorý umožňuje vstup do kategorizačného zoznamu a držiteľ registrácie lieku môže o tento vstup požiadať," spresňuje hovorkyňa. Tento zoznam liekov a liečiv, ktoré budú alebo nebudú hradené z verejného zdravotného poistenia sa prehodnocuje každý mesiac. "V kategorizačnom zozname sa nachádza približne do 5000 liekov na všetky diagnózy. Pacient s akoukoľvek chorobou by mal mať dostupný liek z verejného zdravotného poistenia, teda sa jedná o liek, ktorý je zaradený v danom kategorizačnom zozname," tvrdí Eliášová. 

O tom koľko za lieky budeme doplácať a či vôbec, rozhodujú zástupcovia ministerstva, zdravotných poisťovní a niektorých odborníkov podľa viacerých kritérií každé tri mesiace. 

Najčítanejšie