Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ceny energií mierne vzrastú, ministerstvo ich nepripomienkovalo
Zdielať na
Noviny.sk

Ceny energií mierne vzrastú, ministerstvo ich nepripomienkovalo

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) nepripomienkovalo cenové rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Podľa ministra hospodárstva Petra Žigu, aj napriek takejto novej právomoci, nemal rezort na to dôvod. „Ja nehovorím, že cena energií nemá stúpať alebo klesať. Ale má to byť odôvodnené. To znamená, že keď cena elektriny, plynu alebo uhlia na svetových trhoch rastie, tak bude stúpať asi aj u nás. Cenové návrhy od regulačného úradu kopírovali situáciu na trhoch, takže sme sa k tomu nevyjadrovali,“ povedal v rozhovore pre portál vEnergetike.sk minister Žiga.


Minister potvrdil, že na úrovni Európskej únie sa nahlas hovorí o možnom zrušení regulácie cien energií. „Sú tri rôzne názory v rámci EÚ, akým spôsobom vstupovať do cien energií. Ten liberálny je, že všetko by malo byť deregulované, potom je názor, že treba regulovať ceny energií len pre tých najzraniteľnejších odberateľov a tretia skupina hovorí, že by sa mali ceny energií regulovať. Rozhodnutie na rade ministrov bolo také, že sa budú naďalej ceny regulovať pre tie najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov. My si myslíme, že štát by mal čo to hovoriť do cien energií pre tie najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov,“ podotkol Žiga.

Slovenské domácnosti si v novom roku priplatia za dodávky elektriny v priemere 2,71 %. Za nárastom koncových cien elektriny možno podľa šéfa regulačného úradu Ľubomíra Jahnátka hľadať takmer pätinový nárast cien silovej elektriny na svetových burzách a pokles spotreby. Priplatia si aj malí podnikatelia, ktorým ešte stále reguluje ceny regulačný úrad. Tým vzrastie cena elektriny mesačne zhruba o dve eurá.


S miernym zvyšovaním koncových cien musia počítať niektoré domácnosti aj za dodávku plynu. Podľa šéfa regulačného úradu nové cenové návrhy podali len štyria dodávatelia z 25 aktívnych. Pre celé Slovensko tak vzrastie priemerná cena plynu o 0,38 %. Domácnosti si mierne priplatia aj za teplo. Pre nárast ceny uhlia, plynu a elektriny a pre plánovaný pokles spotreby tepla o zhruba sedem percent, zvyšujú sa ceny tepla v priemere o jedno percento. Ceny vodného alebo stočného budú bez výrazného pohybu. Ceny za vodné by sa mali zvýšiť v priemere o 0,18 % a za stočné 0,91 %. 

https://venergetike.sk/rozhovor-pri-mochovciach-sa-blizime-finale/

Najčítanejšie