Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súdny dvor EÚ rozhodnutím o Uberi potvrdil postoj ministerstva dopravy
Zdielať na
Noviny.sk

Súdny dvor EÚ rozhodnutím o Uberi potvrdil postoj ministerstva dopravy

Rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie o spoločnosti Uber podľa prvých analýz iba potvrdilo stanovisko, ktoré Ministerstvo dopravy a výstavby SR na základe slovenskej legislatívny presadzuje od samého začiatku. Rezort zastáva názor, že podľa zákona o cestnej doprave je akákoľvek preprava osôb vozidlami s obsaditeľnosťou najviac deväť osôb vrátane vodiča za odplatu taxislužbou.

"Podmienky platia bez rozdielu pre všetkých, v tomto zmysle sa za taxislužbu považuje aj prevádzkovanie taxislužby prostredníctvom mobilnej aplikácie Uber. Prevádzkovatelia taxislužby aj prostredníctvom mobilnej aplikácie Uber sú povinní spĺňať požiadavky podľa zákona," informovalo ministerstvo dopravy agentúru SITA s tým, že berie na vedomie rozhodnutie Súdneho dvora EÚ, pričom sa s týmto rozsudkom ešte musí podrobne oboznámiť.

Toto stanovisko je podľa rezortu aj v súlade s uvedeným rozsudkom. "Ministerstvo aktívne sleduje túto oblasť. V súčasnosti na ministerstve interne prebieha diskusia k podmienkam, ktoré v súčasnosti platia v oblasti taxislužby. Ak budú pripravené zmeny, verejnosť bude o týchto zámeroch informovaná," dodalo ministerstvo dopravy a výstavby.

Súdny dvor EÚ v stredu rozhodol, že alternatívna taxislužba Uber je prepravná spoločnosť a členské štáty EÚ ju môžu regulovať na základe svojej legislatívy. O vyjadrenie súd požiadala španielska taxislužba, podľa ktorej pobočka Uberu v Barcelone pôsobí ako neférová konkurencia. Najvyšší súdny tribunál EÚ sa stotožnil s právnym názorom svojho generálneho advokáta Macieja Szpunara. Ten ešte v máji konštatoval, že Uber poskytuje zákazníkom na základe ich dopytu komplexný systém mestskej dopravy, ktorý môžu štáty regulovať. Uber preto nemôže vystupovať ako „sprostredkovateľ informácií o službe“, na ktorého podnikanie sa vzťahujú pravidlá EÚ o slobodnom poskytovaní služieb.

Uber reagoval, že vo väčšine krajín EÚ už funguje v súlade s legislatívou v oblasti prepravy, takže toto rozhodnutie nič nezmení. "Milióny Európanov však stále nemôžu používať aplikácie ako je naša. Ako potvrdil náš nový generálny riaditeľ, služby ako je Uber, je vhodné regulovať, a preto budeme aj naďalej pokračovať v dialógu naprieč európskymi mestami," uviedol Uber. "V tomto prístupe budeme pokračovať, aby bol spoľahlivý odvoz na jedno kliknutie dostupný naozaj každému," dodala spoločnosť.

Najčítanejšie