Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prechodné obdobie po brexite môže podľa Barniera trvať necelé dva roky
Zdielať na
Noviny.sk

Prechodné obdobie po brexite môže podľa Barniera trvať necelé dva roky

BRUSEL - Hlavný vyjednávač Európskej únie pre brexit Michel Barnier vyhlásil, že Británia by mala mať necelé dva roky ako prechodné obdobie po vystúpení z Európskej únie. Barnier v stredu konštatoval, že "logickým koncom" prechodného obdobia musí byť 31. december 2020. Je to o tri mesiace menej, ako Británia pôvodne chcela, ale tento dátum sa zhoduje s nových viacročným rozpočtovým obdobím únie, ktorý sa už Británie nebude týkať.

Barnier ďalej uviedol, že nebude existovať nejaké voľné prechodné obdobie, ale všetky pravidlá a politika EÚ sa musia naďalej uplatňovať. To bude zahŕňať slobodný pohyb osôb, služieb, tovarov a financií. Okrem toho podľa vyjadrenia hlavného vyjednávača EÚ "všetky nové pravidlá, ktoré EÚ príjme počas prechodného obdobia, budú platiť aj vo Veľkej Británii".


Veľká Británia sa z EÚ chystá vystúpiť 29. marca 2019. Barnier však tvrdí, že vyjednávania sa musia uzavrieť o niekoľko mesiacov skôr. "Musí sa ponechať čas od októbra 2018, niekoľko mesiacov - október až február - pre Európsky parlament, Európsku radu, britské úrady, britský parlament, čas na rozhodnutie o dohode," uviedol.

Minulý týždeň sa EÚ a Británia zhodli, že v rokovaniach sa dosiahol dostatočný pokrok na to, aby sa mohlo vyjednávať o budúcich vzťahoch a obchodnej dohode.

Najčítanejšie