Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
SaS: Vyzýva ministerku školstva, aby zabezpečila zvýšenie platov učiteľov minimálne o také percento ako ostatným pracovníkom vo verejnej správe
Zdielať na
Noviny.sk

SaS: Vyzýva ministerku školstva, aby zabezpečila zvýšenie platov učiteľov minimálne o také percento ako ostatným pracovníkom vo verejnej správe

SaS vyzýva ministerku školstva Martinu Lubyovú, aby zabezpečila zvýšenie platov pre učiteľov od 1. januára 2018 minimálne o také percento, akým sa zvýšia platy ostatným pracovníkom vo verejnej správe. Ako povedal dnes na tlačovej besede tímlíder SaS pre školstvo Branislav Gröhling, jedným z riešení, ktorým sa dá zabezpečiť zvýšenie učiteľských platov, je zmyslupné využívanie eurofondov. Podľa neho Európska komisia Slovensko dlhodobo vyzýva, aby sme zlepšili kvalitu školstva cez zvýšenie atraktívnosti učiteľstva.

Gröhling vidí tri nevýhody postupného zvyšovania platov učiteľov, ktoré schválila vláda. „Neodmeňujeme kvalitných učiteľov, nemotivujeme nových učiteľov. Zvyšovanie je pomalé,“ zdôraznil. Pri priemernom plate 690 eur potom nemáme podľa Gröhlinga šancu prilákať a udržať v školstve kvalitných mladých ľudí. Preto SaS navrhuje, aby sa významná časť peňazí z eurofondov určených na zvýšenie kvality vzdelávania použila na zvýšenie motivácie učiteľov a ocenenie profesijne starších.

SaS chce dať začínajúcim učiteľom 200 eur za intenzívnu prípravu počas prvých troch rokov od nástupu do školy. Rovnaký príspevok by mal dostať aj skúsený učiteľ, ktorý by ho touto prípravou sprevádzal. Pri odhadovanom počte 5 370 nových učiteľov by mohli školy ročne dostať 30 miliónov eur pre viac ako 11 000 učiteľov.

Expert SaS na eurofondy Ján Rudolf uviedol, že projekt na príplatok pre učiteľov je niekoľkoročný. Išlo by o viac ako 60 miliónov eur. Bol by to národný projekt, ktorý by musela schváliť Európska komisia. „Národné projekty sú problematické, EK niekoľko pozastavila, pretože sú netransparentné,“ uviedol s tým, že SaS navrhuje, aby v projekte bolo zjednodušené vykazovanie výdavkov. „Školy sa teda nemusia báť zvýšenej administratívy. Peniaze by išli ako platy učiteľov v rámci národného financovania školstva. Projekt je z hľadiska eurofondov veľmi efektívny. Čerpanie eurofondov by sa totiž v programe ľudské zdroje zefektívnilo. Už dnes vieme, že na konci tohto roku v tomto programe prepadnú peniaze,“ zdôraznil Rudolf s tým, že priame platby pre učiteľov budú mať efekt. „Učiteľov tým motivujeme,“ dodal. Podľa Rudolfa príprava takéhoto programu potrvá niekoľko týždňov. Učiteľov by sa mohol týkať od septembra 2018.

Najčítanejšie