Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Nitre opravia štadióny a postavia dve nové haly
Zdielať na
Noviny.sk

V Nitre opravia štadióny a postavia dve nové haly

Viaceré investície v oblasti športu pripravuje na najbližšie obdobie mesto Nitra, ktoré kandiduje na titul Európske mesto športu 2018. Rekonštrukcia čaká dva futbalové štadióny – štadión FC Nitra a štadión na sídlisku Čermáň. Rozsiahlou opravou v posledných rokoch prechádza aj zimný štadión.


Ako informoval Andrej Jančovič z nitrianskej radnice, modernizácia futbalového štadióna FC Nitra s dotáciou od Slovenského futbalového zväzu vo výške 2,4 milióna eur prinesie nové tribúny, vyhrievaný trávnik a zavlažovací systém. Dobudujú tu aj sektor pre fanúšikov, bufety a sociálne zariadenia. Dcérska spoločnosť mesta Nitra, Nitrianska investičná s.r.o., si zobrala na rekonštrukciu dvojmiliónový úver. Po modernizácii bude nitriansky futbalový štadión spĺňať štandardy kategórie tri stanovené Úniou európskych futbalových zväzov UEFA. Bude sa tu môcť hrať liga, prípadne aj medzinárodné súťaže.

Futbalový štadión na Čermáni získa v rámci dotácie Slovenského futbalového zväzu umelý trávnik.

„Na zimnom štadióne sa zrealizovali rekonštrukčné práce z rezervy predsedu vlády SR v sume 650-tisíc eur, ktoré zahŕňali opravu fasády a okien, výstavbu a rozšírenie detských šatní a chodieb, ako aj výmenu plexiskiel a mantinelov,“ informoval Jančovič. V januári 2016 mesto kúpilo za 125-tisíc eur novú rolbu, ktorá prispieva ku kvalitnejšej úprave ľadu, ale aj čistejšiemu ovzdušiu na štadióne. Menšie investície sa robia na zimnom štadióne aj počas tohto leta.

Mesto ide stavať športovú halu na sídlisku Čermáň a multifunkčnú halu na sídlisku Diely. Športová hala na Hlbokej ulici na Čermáni nahradí starú a asi desať rokov nefunkčnú telocvičňu, ktorá tu vyhorela v decembri 2016. Zároveň sa tu nachádza Základná škola Cabajská, ktorá je bez telocvične. Multifunkčná hala vznikne v areáli Základnej školy Na Hôrke, náklady na výstavbu predstavujú zhruba pol milióna eur. Slúžiť bude na šport aj na kultúrno-spoločenské akcie.

Na opravy športovísk je v mestskom rozpočte pre rok 2017 vyčlenených 330-tisíc eur. V Nitre je 265 pieskovísk a 57 jednoduchých ihrísk pre kolektívne športy. Okrem toho má každá mestská časť multifunkčné ihrisko.

Najčítanejšie