Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Českí ochranári vyzývajú envirorezort na podporu vzniku Národného parku Podunajsko
Zdielať na
Noviny.sk

Českí ochranári vyzývajú envirorezort na podporu vzniku Národného parku Podunajsko

Českí ochranári vyzvali listom slovenské ministerstvo životného prostredia (MŽP), aby podporilo vznik Národného parku (NP) Podunajsko v záujme účinnej a veľkoplošnej ochrany riečnej krajiny v okolí Dunaja. Ako agentúru SITA informoval predseda českej Spoločnosti pre trvalo udržateľný život (STUŽ) Jiří Dlouhý, účastníci Memoriálu Josefa a Petry Vavrouškových v liste konštatovali, že v Maďarsku, Českej republike a Rakúsku je už ochrana dunajskej krajiny formou národných parkov zabezpečená, teraz sa musí prepojiť aj so Slovenskom. Podotkol tiež, že vznik NP Podunajsko už má podporu Bratislavského samosprávneho kraja a mesta Bratislava ako aj odborných a vedeckých inštitúcií. Pomoc sľúbila aj Správa národného parku Podyjí na Morave.

„Dôležité rozhodnutie, či doplní chýbajúci článok ochrany, teraz zostáva na Slovenskej republike,“ píše sa vo výzve českých ochranárov. Konštatovali, že národné parky na Slovensku sú orientované výlučne na horské oblasti. „Paradoxné, neprezieravé a nešťastné je to obzvlášť v súvislosti s absenciou národného parku, ktorý by zastrešil ochranu unikátnej prírody a krajiny slovenskej časti európskeho veľtoku Dunaj a celého priľahlého Podunajska,“ zdôraznili ochranári. Pripomínajú, že myšlienka NP Podunajsko má už 30 rokov, dokonca sa uvažovalo o trilaterálnom národnom parku. Takéto parky už postupne vznikli v Česku, Rakúsku aj Maďarsku. „Chýba už len slovenská časť a následné vzájomné prepojenie existujúcich národných parkov,“ uvádza sa vo výzve.

NP Podunajsko by mal spojiť existujúce chránené územia od sútoku Moravy a Dunaja (Devínska Kobyla, Slovanský ostrov, Sihoť) cez Bratislavu (Bratislavské luhy), Dunajské Luhy až po sútok Dunaja a Ipľa. Rozprestierať by sa mal na 25 000 hektároch na území Trnavského, Nitrianskeho i Bratislavského kraja. Cieľom je podporiť zachovanie a rozširovanie biotopov lužných lesov. Park by bol spojený s prihraničnými národnými parkmi v Česku, Maďarsku a Rakúsku.

Najčítanejšie