Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najlepšie sa podniká v Singapure, Slovensko obsadilo 38. miesto
Zdielať na
Noviny.sk

Najlepšie sa podniká v Singapure, Slovensko obsadilo 38. miesto

Najlepšie na svete sa už niekoľko rokov po sebe podniká v Singapure. Tesne za ním nasleduje Hongkong, Nový Zéland a najlepšie európske krajiny Švajčiarsko a Švédsko. Slovensko sa umiestnilo na 38. mieste. Vyplýva to z prieskumu Superindex Podnikateľskej aliancie Slovenska, ktorá od roku 2010 zostavuje rebríček 100 krajín sveta, kde porovnáva vývoj podnikateľského prostredia.


Z rebríčka podľa aliancie vyplýva, že Slovensku sa stále nedarí dobiehať podnikateľsky najatraktívnejšie krajiny sveta a výrazne za nimi zaostáva. Tento rok sa jeho index opäť jemne zvýšil, a to o 0,12 na 78,4 bodu, prispeli k tomu najmä lepšie hodnotenia v rebríčkoch Svetového ekonomického fóra a Svetovej banky, či v Indexe pociťovania korupcie od Transparency International.

Výraznejšie zlepšenie indexu zabrzdil pokles v rebríčku Indexu ekonomickej slobody od Heritage Foundation, kde sa Slovensko posunulo takmer o dva body nadol. V celkovom hodnotení tak zaujalo 38. miesto tesne za Rumunskom, Macedónskom, Portugalskom alebo Španielskom. V rebríčku sa posunulo o tri priečky nadol, poradie však ovplyvnilo pridanie nových krajín do indexu, ktoré sa dostali nad Slovensko. Z okolitých krajín sa mierne zlepšili Česká republika, Poľsko i Rakúsko, naopak Maďarsko sa opäť zhoršilo (48. priečka) a patrí k najviac klesajúcim krajinám na svete.

Podnikateľská aliancia Slovenska vytvára Superindex z údajov štyroch globálnych rebríčkov. Každoročne ich vydávajú Svetové ekonomické fórum, Svetová banka, Heritage Foundation a Transparency International. Superindex kombinuje výsledky indexu globálnej konkurencieschopnosti, ekonomickej slobody, vnímania korupcie a údaje zo Svetovej banky.

Najčítanejšie