Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V. TATRY: Osem parkovacích automatov rozdelilo mesto a poslancov
Zdielať na
Noviny.sk

V. TATRY: Osem parkovacích automatov rozdelilo mesto a poslancov

STARÝ SMOKOVEC 13. júna (SITA) – Vo Vysokých Tatrách pribudlo osem parkovacích automatov. Mestská spoločnosť VPS Vysoké Tatry, s. r. o., si ich prenajala na desať rokov za zhruba 176-tisíc eur bez DPH od dodávateľa, ktorý vzišiel z elektronického verejného obstarávania. Mesačný nájom za všetky automaty dokopy, ktorý bude VPS splácať dodávateľovi, je približne 1 500 eur, ten bude vykonávať ich údržbu a servis. Štyri sú umiestnené v Starom Smokovci, zvyšné v Tatranskej Lomnici. Mestskí poslanci v minulosti prenájom automatov odmietli, boli za kúpu vlastných. Takéto riešenie presadzoval aj poslanec Alexander Gálfy, zmluvu s dodávateľom považuje za nevýhodnú, podľa neho ide o neadekvátnu sumu za automaty.

Podľa riaditeľa VPS Vysoké Tatry Ladislava Holíka bolo cieľom obstarať moderné automaty na vysokej úrovni. „Potrebovali sme parkovacie automaty, ktoré by boli ovládateľné aj na diaľku, teda aby si návštevníci mohli napríklad predĺžiť parkovné, aj keď sú momentálne ďaleko od automatu, napríklad na Popradskom plese,“ vysvetlil Holík. Turisti sa budú môcť spojiť s automatom a predĺžiť si dobu parkovania prostredníctvom aplikácie, ktorú možno stiahnuť z internetu. Nové automaty pokrývajú podľa Holíka asi 307 parkovacích miest, z toho 152 v Tatranskej Lomnici. Návštevníci budú môcť zaplatiť na mieste mincami, platobnou kartou alebo prostredníctvom aplikácie. Cena za polhodinu parkovania osobného vozidla je 60 centov, autobus zaplatí za hodinu tri eurá.

Podľa tatranského poslanca Gálfyho cena, pri ktorej sa za jeden automat zaplatí za desať rokov viac ako 22-tisíc eur, nie je v poriadku. „Ako poslanci mestského zastupiteľstva sme niekoľkokrát formu prenájmu odmietli, preferovali sme kúpu automatov. Keďže náš postoj bol niekoľkokrát zamietnutý, mesto poverilo svoju organizáciu VPS prenájmom automatov. Táto forma nie je šťastná, pretože jeden takýto automat vychádza zhruba na 4 700 eur a mesto za prenájom ôsmich automatov zaplatí za desať rokov 176-tisíc eur bez DPH. Myslím si, že táto suma je neadekvátna,“ povedal pre médiá. Ak by sa verejná obchodná súťaž na nákup automatov vypísala, myslí si, že by to vyšlo mesto lacnejšie ako pri ich prenájme. „Možno by sa podarilo dostať aj na sumu nižšiu ako je 4 700 eur za jeden automat," skonštatoval. Za nevýhodu označil aj to, že automaty nevydávajú mince a neberú bankovky, ako aj ich neefektívne umiestnenie. Obáva sa tiež, či budú po zime fungovať. „Nie sú napojené na elektrický prúd, nemajú ohrev, sú odkázané len na solárny ohrev,“ uviedol poslanec, ktorý sa obáva, že tatranské silné mrazy môžu spôsobiť obmedzenie funkčnosti automatov. Podľa Holíka sú automaty v prevádzke dodávateľa, ktorý je v prípade poruchy podľa zmluvy povinný prísť ju do 24 hodín opraviť. „Čas ukáže, kto mal pravdu. Myslím si, že sa nemusíme báť toho, že je to pre mesto nevýhodné. Koniec koncov bola tu komisia, ktorá tieto záležitosti posúdila a dospela k názoru, že tento automat je vhodný,“ doplnil primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Pôvodne sa však v meste hovorilo o 22 automatoch vo väčšom počte lokalít. Ich počet sa podľa primátora znížil po tom, ako dalo mesto súkromníkom do prenájmu tri lokality na parkovanie zhruba na desať rokov. „Automaty sme mohli umiestniť len na tie parkoviská, ktoré spravujeme my,“ vysvetlil Holík.

Gálfy ešte v apríli na svojej internetovej stránke naznačil, že podmienky predmetu zákazky dodania parkovacích automatov mohli byť prispôsobované práve spoločnosti, s ktorou mesto uzatvorilo zmluvu. „Už v máji minulého roku zástupca firmy, ktorá túto zákazku „vysúťažila“, formuloval pre mesto obsah zadania podmienok tohto verejného obstarávania,“ uviedol na internete. Holík tvrdí, že súťaž bola transparentná. „Už pri prvej myšlienke na automaty sme rozmýšľali nad tým, že ak by sme kúpili lacné a staré automaty, museli by sme ich po dvoch rokoch meniť. Preto sme si povedali, že budeme hľadať na Slovensku i v Čechách firmu, ktorá nám zabezpečí tú najvyššiu úroveň. Obtelefonovali sme rôzne firmy, zadali technické parametre automatov, a tie sme dali na elektronické trhovisko. To vygenerovalo troch záujemcov, z toho vyšla následná cena a zmluva. Je to štandardný postup, neboli žiadne dohovory, nikdy predtým som dodávateľa nepoznal,“ zareagoval Holík.

Najčítanejšie