Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Podnikateľská dôvera vo Veľkej Británii sa výrazne zhoršila
Zdielať na
Noviny.sk

Podnikateľská dôvera vo Veľkej Británii sa výrazne zhoršila

Neistota po britských parlamentných voľbách spôsobila v krajine výrazné zhoršenie podnikateľskej dôvery. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v pondelok zamestnávateľská organizácia Inštitút riaditeľov (IoD). Vo voľbách minulý týždeň ani jedna z hlavných politických strán nezískala parlamentnú väčšinu, čo prinútilo konzervatívcov premiérky Theresy Mayovej uchádzať sa o podporu od severoírskych nacionalistov. Podľa prieskumu, v rámci ktorého inštitút oslovil 700 svojich členov, zamestnávatelia nemajú jasnú predstavu, ako urýchlene prekonať patovú situáciu.


Zopakovanie volieb ešte v tomto roku si však neželajú, nakoľko by to poškodilo britskú ekonomiku, ktorá už v súčasnosti čelí negatívnym globálnym trendom, tvrdí IoD.

Prioritou vlády musí byť nová dohoda o voľnom obchode s Európskou úniou, uviedol generálny riaditeľ IoD Stephen Martin. Ako dodal, zamestnávatelia sa tiež vyslovili za urýchlené predbežnú dohodu o podmienkach ukončenia členstva krajiny v EÚ, pričom za dôležité považujú vyjasnenie statusu zamestnancov z iných členských štátov európskeho spoločenstva vo Veľkej Británii.



Najčítanejšie