Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
ŠEFČOVIČ: Verí, že výhrou Macrona sa zastavila vlna extrémizmu v Európe
Zdielať na
Noviny.sk

ŠEFČOVIČ: Verí, že výhrou Macrona sa zastavila vlna extrémizmu v Európe

Francúzsko podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča jasne uprednostnilo Európu pred nacionalizmom a rozum pred demagógiou. „Verím, že vlna extrémizmu v Európe sa dnes zastavila a spoločne začíname novú etapu európskej spolupráce,“ uviedol eurokomisár.

Podľa slovenského premiéra Roberta Fica si francúzski občania vybrali v slobodných voľbách svojho prezidenta a toto rozhodnutie treba rešpektovať. „Verím, že táto voľba je dobrou správou pre budúcnosť Európskej únie a umožní hľadať členským štátom cestu k sebe, nie od seba. V čase po brexite potrebuje Európa stabilitu a konštruktívnu spoluprácu, a úloha Francúzska je v tejto oblasti nezastupiteľná,“ uviedol Fico. Ako ďalej informovala jeho hovorkyňa Beatrice Szaboová, predseda vlády zároveň Emmanuelovi Macronovi poslal telegram, v ktorom mu zablahoželal k zvoleniu do funkcie prezidenta Francúzskej republiky.

Centrista Emmanuel Macron sa so ziskom vyše 65 percent stal víťazom druhého, rozhodujúceho kola prezidentských volieb vo Francúzsku. Jeho rivalku, nacionalistku Marine Le Pen, podporilo menej ako 35 percent voličov.

V rozhodujúcom kole volieb proti sebe stáli exminister hospodárstva a niekdajší člen vládnej Socialistickej strany Emmanuel Macron (39) a europoslankyňa a kandidátka Národného frontu Marine Le Penová (48). Macron bude najmladším prezidentom v histórii Francúzska. Francúzi si tentoraz zvolili 25. prezidenta v poradí. Celkovo ide len o ôsmu priamo volenú hlavu štátu vo francúzskej histórii, keďže do 60. rokov 20. storočia bol prezident volený nepriamo.

Najčítanejšie