Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Islamisti sa chcú vrátiť. Trápi ich strata autority
Zdielať na

Islamisti sa chcú vrátiť. Trápi ich strata autority

BRATISLAVA / Teroristická organizácia Islamský štát stráca svoju autoritu a opúšťajú ju Európania, ktorí sa nechali naverbovať medzi bojovníkov. Podľa spravodajských agentúr niektorí zahraniční bojovníci žiadajú svoje veľvyslanectvá, aby im pomohli pri návrate zo Sýrie a Iraku.

Za rok 2013 sa rozhodlo podporiť teroristickú organizáciu desiatky tisíc zahraničných bojovníkov. Uviedli to zahraniční pozorovatelia, ktorí po odhalení niektorých pokusov o vycestovanie do Sýrie, bojovníkov potrestali. 

Situácia na Slovensko

Slovenské informačná služba už niekoľkokrát uviedla, že hrozby plynúce z terorizmu sleduje. Zatiaľ ale naše úrady neinformovali o tom, že by odhalili Slováka, ktorý bol, alebo je bojujúcim cudzincom, na strane Islamského štátu. Rovnako žiaden Slovák nepožiadal o pomoc v súvislosti s teroristickou organizáciou Islamský štát. 

Stanovisko iných úradov

Redaktor TV JOJ sa opýtal na skutočnosti aj ministerstvo vnútra aj Prezídium policajného zboru. "Z dôvodu mimoriadnej citlivosti danej témy z pohľadu strategických opatrení Policajného zboru v boji proti terorizmu, nepovažujeme za vhodné na dané otázky odpovedať," taká bola reakcia z Prezídia policajného zboru. Podľa niektorých expertov, Slovensku môže hroziť nebezpečenstvo spojené s terorizmom jedine z Rakúska, alebo z Balkánu, konkrétne z Bosny, o ktorej sa pred časom objavili informácie, že práve tam má mať v horách Islamský štát, zriadený utajený výcvikový tábor.

Najčítanejšie