Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vo Francúzsku pred prezidentskými voľbami vydali manuál o voľbách pre deti
Zdielať na
Noviny.sk

Vo Francúzsku pred prezidentskými voľbami vydali manuál o voľbách pre deti

Dôkazom, že Francúzsko žije nedeľnými prezidentskými voľbami, je aj manuál o voľbách vo forme komiksu pre deti. Informovala o tom tento týždeň televízia France 3.

Kniha vyšla pod názvom Voľby v nakladateľstve Nathan a na 32 stranách približuje malým čitateľom-nevoličom, ako sa voľby pripravujú, účel predvolebnej kampane i samotné hlasovanie. Pripomína, že je vhodné oboznámiť sa s programom jednotlivých kandidátov, aby sa volič dokázal zodpovedne rozhodnúť.

Autorka knihy Sylvie Baussierová v rozhovore pre France 3 uviedla, že je dobré pripravovať deti už v školskom veku na to, že sa v dospelosti stanú voličmi. Dodala, že z vlastnej skúsenosti, z rozhovorov detí na školskom dvore, vie, že voľby deti zaujímajú.

"Treba ich (na uplatnenie volebného práva) pripraviť. Dosiahnuť 18 rokov ešte neznamená, že sa mladý človek automaticky stáva uvedomelým voličom," vysvetlila Baussierová.

"Manuál" má podobu pre deti príťažlivého komiksu a umožní mladým čitateľom absolvovať svoje prvé kroky v politike a formovať z nich budúcich občanov, konštatovala vo svojom spravodajstve France 3. Podľa nej je kniha reakciou na spoločenskú objednávku, keďže rodičia i učitelia pred voľbami veľmi často pátrajú po knihách či príručkách, ktoré by deťom v prijateľnej forme vysvetlili priebeh, význam a dôsledky volieb.

Najčítanejšie